TEHNIČKI PRIJEM U MAJU

Mitrović: Radovi na mostu Svilaj praktično završeni

Između mosta i graničnog prijelaza postoji dionica od 300 metara, koju treba uraditi Federacija BiH

Mitrović: Most je završen, ali treba ga čuvati i održavati. Avaz

Srna

15.4.2020

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović izjavio je da su radovi na mostu preko rijeke Save kod Svilaja praktično završeni i da očekuje da tehnički prijem mosta bude u maju.

- Posljednjim dodatkom ugovora o izgradnji mosta broj četiri bilo je predviđeno da radovi budu završeni 14. aprila, ali s obzirom na probleme u vezi sa pandemijom virusa korona, ipak mogu reći da sam i u ovom trenutku zadovoljan - rekao je Mitrović za Srnu nakon što je posjetio mjesto radova.

Mitrović je istaknuo da je još ostalo da se urade probno opterećenje i tehnički prijem mosta.

- U ovom trenutku to nije moguće uraditi zbog institucija koje ne rade usljed epidemije, ali očekujemo da će u maju proces tehničkog prijema biti završen, odnosno da se može dobiti i upotrebna dozvola za most Svilaj - rekao je Mitrović.

On je naveo da je vrijednost ovog mosta oko 23,3 miliona eura plus PDV, a finansirale su ga BiH i Hrvatska popola, u ime Hrvatske finansijer je preduzeće "Autoceste", a u ime BiH Ministarstvo komunikacija i transporta.

- U cijelom projektu značajno je učešće i EU, koja je svojim grant sredstvima učestvovala u izgradnji mosta u iznosu od 24,4 miliona eura, ali i graničnog prijelaza koji treba da se počne raditi sljedeće nedjelje, te dijela autoputa od Svilaja do Odžaka, dionice duge 10,7 kilometara - rekao je Mitrović, izrazivši zahvalnost za razumijevanje i podršku u realizaciji kompletnog projekta.


Most Svilaj. Avaz

Mitrović je rekao da promet preko mosta još ne može biti pušten u funkciju, jer između mosta i graničnog prijelaza postoji dionica od 300 metara, koju treba uraditi Federacija BiH.

- To će biti završeno u narednih mjesec dana, a onda dolazimo na granični prijelaz koji se treba početi raditi. Sljedeće nedjelje se uvodi izvođač - "Niskogradnja" iz Laktaša, koji ima rok od 300 radnih dana završi posao - rekao je Mitrović.

On je napomenuo da je problem s graničnim prijelazom riješen onog trenutka kada je izabrano novo Vijeće ministara.

Najveći problem je bio u nedostatku oko 10 miliona KM da se taj projekt realizira. To je na prvoj sjednici Vijeća ministara osigurano te se odmah krenulo s izborom izvođača i zaključenja ugovora s izvođačima - rekao je Mitrović. 

Mitrović je naveo da će tokom naredne sedmice biti sagledana i mogućnost da most Svilaj, koji će povezivati BiH i Hrvatsku, bude pušten za putnički saobraćaj.

- Imat ćemo u narednom periodu dodatni problem - most je završen, ali treba ga čuvati i održavati. Na ovaj način, ako se u narednih dva do tri mjeseca pusti u promet, onda nećemo imati taj problem, a omogućit ćemo da se most stavi u funkciju i da se obavlja bar putnički saobraćaj. Tako ćemo u funkciji imati i graničnu policiju i Upravu za indirektno oporezivanje - zaključio je Mitrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.