SAOPĆENJE

Mitrović razgovarao sa Satlerom: Omogućiti protok robe preko Hrvatske

Ministar zamolio ambasadora da svojim ličnim autoritetom pomogne u rješavanju ovog problema

Sa jednog od ranijih susreta Satlera i Mitrovića. Fena

Fena

6.4.2020

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je u petak telefonski sastanak s ambasadorom Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) u kojem ga je upoznao o problemu međunarodnog prometa robe u tranzitu preko Republike Hrvatske, koji se, prije svega, odnosi na formiranje konvoja i policijske pratnje, koji usporavaju protok robe.

Ministar Mitrović informirao je ambasadora da je Ministarstvo na čijem je čelu, uputilo 16. marta dopis Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, u kojem predlaže da se u ovoj situaciji pandemije uspostave koridori koji bi omogućili nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Osim toga, ministar Mitrović informirao je ambasadora Satlera da je 26. marta, zajedno sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe, održao sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Ambasador Satler upoznat je i o dopisima upućenim Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, u kojima je ukazano na navedeni problem, koji se javlja prilikom međunarodnog prometa robe, kao i o činjenici da je, nakon urgencije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Republika Srbija prihvatila formiranje zelenih koridora po preporuci Evropske komisije i Prometne zajednice te 2. aprila ukinula policijsku pratnju i konvoje.

Sa jednog od ranijih susreta Satlera i Mitrovića. Fena

Ministar Mitrović zamolio je ambasadora Satlera kao predstavnika Evropske unije da svojim ličnim autoritetom kod institucija vlasti Republike Hrvatske pomogne u rješavanju ovog problema koji se odnosi ne samo na BiH nego i na sve ostale zemlje zapadnog Balkana, pa i na Grčku, Bugarsku i Tursku.

Iz istih razloga, ministar Mitrović obavio je telefonski razgovor i s Erikom Kamusom (Eric Camus), šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, od kojeg je zatražio da svojim autoritetom u Vašingtonu pomogne u rješavanju problema u međunarodnom prometu robe u tranzitu preko Republike Hrvatske. 

Ministar Mitrović upoznao je Kamusa o razgovoru koji je obavio s ambasadorom Satlerom, o podatku da je Republika Srbija ukinula konvoje i policijsku pratnju i odredila zelene koridore te da se Ministarstvo do sada tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Republike Hrvatske i ukazivalo na navedeni problem, ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju. Još jednom je potcrtao da smo spremni usaglasiti naše zahtjeve sa potrebama Republike Hrvatske.

Na kraju razgovora, ministar Mitrović zahvalio je američkom zvaničniku Kamusu na odvojenom vremenu i naporima koje čini kako bi se normaliziralo odvijanje cestovnog prijevoza robe u ovim teškim vremenima, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.