ODŽAK

Svečano obilježeno spajanje mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Ugovor o izgradnji potpisan sredinom jula 2016.

Saša Dalipagić i Oleg Butković. H.Č.

H.Čalić

28.2.2019

Graditelji bh. kompanija “Hering” iz Širokog Brijega. H.Č.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković obišli su radilište mosta povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Nakon što se vodostaj smanjio, graditelji, bh. kompanija “Hering” iz Širokog Brijega intenzivirala je radove na izgradnji mosta na rijeci Savi u Svilaju.

Prije tri dana, na nizvodnom dijelu mosta ugrađen je takozvani upasni element, dug desetak metara, i time su obale rijeke Save spojene. Povodom toga jučer je na mostu održana svečanost kojoj su prisustvovali pomoćnik ministra i komunikacija BiH Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, koji su novinarima dali dosta optimistične izjave kada je riječ o skorom završetku mosta.

- Ovo je primjer zajedničke gradnje i dobre saradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata BiH i Hrvatske. Izgradnja ovog mosta košta 26 miliona eura, dug je 660 metara i širok 19 metara. Ovim realiziramo sporazum dviju država. I mi u skladu s ovim sada planiramo gradnju puta ka Belom Manastiru - kazao je Butković.

Inače, zbog odustajanja austrijskog “Strabaga” i drugih okolnosti, koje graditeljima i investitorima nisu išle naruku, prošlo je osam godina. Danas je za 2,5 godine urađeno puno.  

- Ovo je za BiH jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Most se naslanja na Koridor 5C. Znamo da je od Svilaja do Odžaka već izgrađeno 11 kilometara autoceste. Sada će taj pravac, kada se most pusti u saobraćaj, imati svoj smisao. Ovaj most je šansa za ovaj kraj i državu u cjelini. Zato sam zahvalan i Hrvatskoj u zajedničkom projektu, firmi “Hering”, koja pokazuje da BiH ima dobre graditelje i nadzor. Vidimo se u septembru na otvaranju mosta Svilaj - poručio je Delipagić.

Samo 300 metara dalje od gradilišta mosta je motel “Nova lađa” vlasnika Miše Jeleča, povratnika u Bosanski Novi. Vratio se iz Švicarske kada je čuo za koridor i most, pa je obnovio objekt i pokrenuo porodični biznis. On, kao i mještani cijele Posavine očekuje bolji život i izvjesniju budućnost gradnjom ovih objekata.

- Svako jutro kada se budim i večer kada hoću zaspati, kroz prozor pogledam most, na našoj Savi. Mostove grade ljude, mosti spajaju obale. Želim da Odžak za nekoliko godina postane ljepši od Lihtenštajna u Švicarskoj, gdje sam radio, pa se vratio. Da BiH bude Švicarska - poruka je povratnika Jeleča.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.