VANREDNA SJEDNICA

Vijeće ministara BiH utvrdilo principe raspodjele međunarodne pomoći

U procentima, 62 posto za FBiH, 38 posto za RS te po 0,5 posto ove pomoći entiteti dodjeljuju Brčko distriktu

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba

16.4.2020

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o principima raspodjele materijalne i finansijske međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Prema Odluci, međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje dijeli se po principu utvrđenom u procentima 62 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38 posto za Republiku Srpsku te po 0,5 posto ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko distriktu BiH.

S današnjeg zasjedanja. Vijeće ministara BiH

U skladu s ovom odlukom, federalni dio pomoći bit će raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50 posto.

Raspodjelu međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje prema utvrđenim procentima vršit će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

Spriječiti širenje virusa Covid -19

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donesena je i Odluka o ograničavanju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini kako bi se minimizirale posljedice i spriječilo širenje virusa Covid-19. 

Odlukom se ograničavaju kretanje i boravak stranaca koji nemaju važeće identifikacione dokumente na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi njihov stvarni identitet, koji nezakonito borave u BiH, koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil i posjeduju važeću potvrdu o iskazanoj namjeri ili koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH. 



Zabrana kretanja izvan centara

Ograničenja za ove strance odnose se na zabranu kretanja i boravka izvan centara u koje su smješteni.

Služba za poslove sa strancima, u saradnji s ovlaštenim policijskim službenicima entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta, strance koji u BiH imaju neki od ovih statusa, a koji se nalaze izvan centara, u skladu sa Zakonom o strancima, sprovest će u najbliži privremeni prihvatni centar, prema mjestu u kojem se stranac zatekne.

Ova odluka privremeno se primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.