ODLUKE

Lijekovi i sanitarna vozila oslobođeni od indirektnih poreza

Utvrđen i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba

16.4.2020

Na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, koja je danas održana u Sarajevu, usvojena je odluka kojom se od obračuna i plaćanja indirektnih poreza oslobađaju lijekovi i sanitarna vozila.

- Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (Covid–19) - navodi se u saopćenju. 

Data saglasnost za korištenje Makrofinansijske podrške EK

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Informaciju o Inicijativi za korištenje instrumenta Makrofinansijske podrške Evropske komisije Bosni i Hercegovini i dalo saglasnost da Bosna i Hercegovina pristupi ovoj inicijativi. 

Vijeće ministara BiH saglasno je i sa pismom koje je predsjedavajući Vijeća ministara, radi rokova koje je definirala Evropska komisija i potrebe za hitnošću u postupanju, uputio Evropskoj komisiji, Direktoratu za ekonomske i finansijske poslove o namjeri i interesu BiH za korištenje Makrofinansijske podrške Evropske komisije BiH.

Radi se o kreditnim sredstvima sa povoljnom kamatnom stopom, a osnovni preduvjet za njihovo korištenje je zaključen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Iznos, tranše i uvjeti kredita bit će dogovoreni u narednom periodu.

Bit će imenovano koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

Na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o stanju i aktivnostima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, općina Dvor, Republika Hrvatska. 

- Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pripremit će i Vijeću ministara BiH na usvajanje dostaviti Prijedlog odluke o imenovanju koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore. Ministarstvo vanjskih poslova intenzivirat će diplomatske aktivnosti kako bi se spriječili pokušaji da centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude lociran na padinama Trgovske gore - navedeno je u saopćenju. 

Gradnja odlagališta na Trgovskoj gori, suprotno Espoo konvenciji i drugim međunarodnim aktima koje su potpisale BiH i Hrvatska, mogla bi ugroziti 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une i imala bi izrazito negativan utjecaj na životnu sredinu u BiH. Istovremeno, predstavlja ozbiljan sigurnosni problem s obzirom na to da je riječ o vrlo trusnom području. 

Zaštita prava svih učesnika u sudskim procesima

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. 

Na ovaj način regulirano je postupanje u oblasti pravosuđa usmjereno na očuvanje zdravlja i života ljudi i osigurat će djelovanje svih tijela i nosilaca javnih ovlaštenja, zaštitit će prava i obaveze svih učesnika u sudskim postupcima te ljudska prava i osnovne slobode građana u BiH.  

Prijedlogom zakona propisane su privremene mjere postupanja u sudskim i drugim postupcima pred Sudom i Tužilaštvom BiH i drugim tijelima Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće zbog opasnosti od epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona (Covid-19). 

Rokovi za ostvarivanje prava stranaka u svim postupcima pred pravosudnim organima za vrijeme važenja ovog zakona prestaju teći, osim u hitnim postupcima. Hitni sudski postupci u smislu ovog zakona su oni koji se odnose određivanje i ukidanje pritvora te na postojanje opasnosti od zastarjelosti i u ostalim hitnim slučajevima propisanim krivičnim zakonodavstvom BiH. Također, hitni sudski postupci su i oni koji se vode za sva krivična djela koja su počinjena za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće i u vezi sa stanjem prirodne ili druge nesreće, kao i oni propisani posebnim propisima kao hitni.

Za vrijeme važenja ovog zakona ne teku ni rokovi u upravnim sporovima koji se odnose na preduzimanje procesnih radnji stranaka i ispunjenje njihovih materijalnih obaveza, a prekida se i zastarijevanje izvršenja kazne. Izuzetak su rokovi u pojedinačnim upravnim postupcima ukoliko postoji opasnost po život i zdravlje ljudi, po javni red i mir, po javnu sigurnost, po imovinu veće vrijednosti ili. ako je to potrebno, radi hitnog i efikasnog funkcioniranja vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.