IZOLACIJA

14 dana u brodskoj kabini

Njeni roditelji u Bosanskoj Gradišci nemaju mira

Maja Tomić: Situaciju prihvatila ozbiljno. Privatni arhiv

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

17.4.2020

Maja Tomić, mlada profesorica engleskog jezika iz Bosanske Gradiške, jedna je od dvoje bh. državljana na kruzeru "Ms Artiana", koji je zbog koronavirusa usidren u Pertu u Australiji.

Tomić je potpisala ugovor s jednom njemačkom firmom i dobila angažman vodiča na superluksuznom kruzeru. Iako su sa Majom stalno na vezi, njeni roditelji Blagoja, inače poznati bosanskogradiški ginekolog, i Alma, zaposlenica u Gradskoj upravi, nemaju mira.

Posjete ljekara

Njihove muke nastale su onog trena kad je odjeknula vijest o koronavirusu i zaraženim putnicima na brodu. Reagirali su Australci, poslali su ljekare i sve zaražene smjestili u bolnicu u Pertu. Zbrinuto je i skoro hiljadu putnika s broda.

Alma i Blagoja: S kćerkom stalno na vezi. Privatni arhiv

- Većina turista je iz Njemačke pa su oni avionima prevezeni u svoju zemlju. Brod je zatim dezinficiran, a posada, njih skoro 450, raspoređena je nakon 14 dana u pojedinačne kabine. Svako od posade ima osiguran  besplatan internet, hranu, koja se dostavlja u strogo kontroliranim uvjetima i posjete ljekara su dva puta dnevno - govori Blagoja.

Njemački kruzer u Pertu. Facebook

Naglašava da je Maja od početka epidemije situaciju prihvatila veoma ozbiljno.

- Dane provodi u svojoj sobi, u izolaciji uz knjige, televiziju i komunikaciju s rodbinom i prijateljima. Izolacija joj istječe danas u 21 sat. Izlazak na svjež zrak i povratak u Bosansku Gradišku jedino je o čemu trenutno razmišlja – ističe Blagoja Tomić.


Zahvalni ambasadoru

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, odmah po spoznaji da se na kruzeru nalaze dvije osobe s državljanstvom BiH, stupio je u kontakt s njima i njihovim porodicama.

- Mi smo veoma zahvalni našem ambasadoru, jer je on sada tamo u ulozi naše države. Zahvalnost dugujemo i svim ljudima koji žive u Pertu, a sa prostora su bivše Jugoslavije, koji su na sve moguće načine pokušavali da im se nađu pri ruci -  rekao je Blagoja Tomić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.