OTVORENO

Asmir Hodžić: Pojedinim lobistima ne odgovora da se obavljaju obdukcije

Neće da rade obdukcije jer je problem privatluk, kaže Hodžić

Hodžić: Medicinski fakultet najveći krivac. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.4.2020

Asmir Hodžić, izvršni direktor za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u „Pokopu“, rekao je jučer u izjavi za „Dnevni avaz“ da pojedinim lobijima ne odgovora da obavljaju obdukcije tijela osoba koje su zaražene koronavirusom.

On nam je pojasnio da ne vidi nijedan razlog da se to ne radi, kazavši da je najveći krivac za takvu situaciju Medicinski fakultet u Sarajevu.


Sve jasno

- Važno je reći da je RS formirala Zavod za sudsku medicinu, Federacija nije nikada. To je međunarodna zajednica forsirala i finansirala. RS je to iskoristila i formirala Zavod, a Federacija nije htjela zbog uskih krugova pojedinaca sudske medicine, jer nisu htjeli da se evidentiraju. To su privatni lobiji i njima to ne odgovara - kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, ovo je katastrofa šta se radi.

- Ja sam poslao pitanja Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Mariju Nenadiću. Šta radi Medicinski fakultet u Sarajevu, kakva je njegova organizacija!? Na koji način je registriran Institut za sudsku medicinu i kojim osnivačkim aktom - pita se Hodžić.

Jasno je da, kako kaže Hodžić, pojedini sudski vještaci koriste lažne pečate institucije koja ne postoji - Instituta za sudsku medicinu.

- Problem je što tužioci sve aminuju. Ovdje je pitanje za Medicinski fakultet u Sarajevu. Kakva je uloga Zavoda za sudsku medicinu i da li su registrirani da rade, za čiji interes vještaci rade, za svoj lični ili za državni račun - ističe Hodžić.

Hodžić: Medicinski fakultet najveći krivac. Avaz

Problem privatluk

Kazao je da sada nije problem ima li ili nema uvjeta da se rade obdukcije.

- E, sad, što neće da rade obdukcije? Neće, jer je tu problem privatluk. Sramota je da Sarajevo od 1996. godine nema institut za sudsku medicinu zbog ratnih zločina. Mi smo dopustili drugima da rade, odnosno privatnim licima, a ne institucijama kao što je institut za sudsku medicinu. Pitanje je ko to radi i ko taj kriminal više pokriva - kazao je Hodžić.

Centri u svim gradovima

Hodžić tvrdi da smo davno mogli imati zavode za sudsku medicinu u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru, ali da lobistima i pojedinim vještacima nije bilo u interesu. 

- Nismo jer bi pojedinci izgubili materijalna primanja koja sada ostvaruju - kaže Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.