PRAZNICI

Zvaničnici čestitali Vaskrs: Osnažiti ljubav i razumijevanje za dobrobit svih

Tolerancijom i brigom za drugoga prevazići ćemo zajedno sve prepreke koje su pred nama, poručio Komšić

Piše: Avaz.ba

18.4.2020

Šefik Džaferović. Avaz

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Vaskrs mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavcima u BiH.

- Vama lično i svim pravoslavcima u Bosni i Hercegovini, upućujem čestitke povodom velikog praznik Vaskrsa i želim da ga provedete u dobrom zdravlju i sreći.  Vaskrs je praznik koji slavi pobjedu života nad smrću i daje nadu u bolje sutra.  

Zato i danas, u ovom teškom trenutku, kada se svi u Bosni i Hercegovini i svijetu borimo protiv pandemije koronavirusa, ima snažnu i posebnu simboliku.

Vrijeme praznika i u ovim vanrednim okolnostima omogućava vjernicima da prikupe novu duhovnu snagu za prevazilaženje izazova, te da osnaže ljubav i razumijevanje prema svojim bližnjima i komšijama, na dobrobit svih - stoji u čestitci Džaferovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Komšić: Tolerancija i briga za drugoga

Željko Komšić. Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i svim pravoslavcima u Bosni i Hercegovini čestitku povodom Vaskrsa.

- Vaše visokopreosveštenstvo, Vama i svim pravoslavcima u Bosni i Hercegovini i dijaspori čestitam Vaskrs - naveo je Komšić.

Poželio je da taj praznik, koji simboliše ponovno rođenje i nadu, bude podstrek svima da ćemo izazove sa kojima se danas suočavamo pobijediti.

- Tolerancijom i brigom za drugoga prevazići ćemo zajedno sve prepreke koje su pred nama. Želim vam da praznične dane provedete u miru i dobrom zdravlju, uz nadu da ćete naredni praznik dočekati i slaviti u duhu vaše tradicije, sa rodbinom i prijateljima. Hristos vaskrse - naveo je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Zvizdić: Ojačati nadu u jos bolju budućnost

Denis Zvizdić. Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić također je čestitao je bh. građanima pravoslavne vjere praznik Vaskrs.

- Svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori srdačno čestitam najveći kršćanski praznik sa željom da vas i u ovim danima iskušenja, radost Vaskrsa ohrabri i ojača nadu u jos bolju budućnost.

Želim da ovaj praznik bude vrijeme radosti,mira,nade i istinske obnove. Pozivam vas da zajedno, u duhu tolerancije i zajedništva nastavimo graditi i održavati multikonfesionalni i multikulturni duh naše Bosne i Hercegovine. Sretan Vaskrs! - stoji u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, saopćeno je iz PSBiH.

Tegeltija: Savladati sva iskušenja

Zoran Tegeltija. Arhiv

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, sa željom da radost Hristovog vaskrsenja pruži vjeru za savladavlje svih iskušenja. 

Povodom praznika Hristovog vaskrsenja, Vama, arhijerejima, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji praznuju po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke sa željom da ovaj praznik provedete u miru, zdravlju i sreći - naveo je Tegeltija. 

On je poželio da radost Hristovog vaskrsenja pruži vjeru da se savladaju sva iskušenja, podari mir i podstakne poštovanje među svima da zajedno izgrade bolje i prosperitenije društvo - saopćeno je iz Vijeća ministara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.