GORAŽDE

Djeca su vojska najjača

Svake večeri oko 21 sat počinje njihovo zanimljivo druženje, a upis u "Sunčani razred" stalno je otvoren

Slavko Klisura. Avaz

Al. B.

22.4.2020

Više od 90 mališana iz BiH, Srbije, Austrije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država učenici su virtuelnog “Sunčanog razreda”, kojeg je novinar, pjesnik i humanista iz Goražda Slavko Klisura pokrenuo nedugo nakon što je proglašena pandemija koronavirusa. Svakodnevnim druženjima posredstvom Facebooka nastoji uljepšati i učiniti zanimljivijim dane loših vijesti, zabrane izlaska vani i zapostavljenosti. U virtuelnom razredu djeca pišu, crtaju, pjevaju i plešu ukidajući granice izolacije. 

- "Sunčani razred" nastao je iz grupe koju su sjajne žene iz Udruženja "Kuća SEKA" pokrenule u vrijeme pandemije. Ja sam se pridružio razmišljajući kako otvoriti prostor za kreativno izražavanje djece i tako je krenulo. Nakon prve poruke: “Odrasli svijete, misli na dijete, dobar postani, kući ostani”, krenula je velika pozitivna lavina, u kojoj djeca šalju svoje poruke, crteže, videe. Mnogo pozitivne atmosfere i mnogo načina da pokažemo koliko su nam djeca važna u ovom trenutku, najvažnija, te koliko su kreativna. U ovom vremenu, kada i odrasli posustaju, djeca su naše ohrabrenje – kaže Klisura.

Djeca su puna energije i nedostaju im škola, igra, teže im je nego odraslima, upozorava Klisura, uz molbu roditeljima da im posvete pažnju.

- Mi se stariji nekako i snađemo, neko je radno angažiran, a djeca su u najvećem problemu. Molim roditelje da im posvete maksimalno vremena koliko mogu, da se igraju s njima, da ih štite i čuvaju. Kad sve ovo prođe, mi ćemo okupiti "Sunčani razred" i u velikoj sali Centra za kulturu napraviti pravu feštu, koja će pokazati da smo mi, djeca, bili najjači – dodaje Klisura.

“Dobro ti veče, dječiji svijete, djeco sunca, dobro veče, neka se odrasli i noćas sjete od djece nema ništa preče”, poruka je na početku svakog Slavkovog javljanja u "Sunčanom razredu". Svake večeri oko 21 sat počinje njihovo zanimljivo druženje, a upis u "Sunčani razred" stalno je otvoren.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.