SARAJEVO

Najavljen dolazak 74 naša sugrađanina iz Turske

Putem Federalnog ministarstva zdravstva Kantonalna uprava je obavještena da je 28. aprila najavljen dolazak grupe građana koji se nalaze u Turskoj, riječ je o kadetima i vojnicima Oružanih snaga koji su tamo na školovanju.

Terović: Načelnik Kriznog štaba CZ. Press KS

Avaz.ba

24.4.2020

Na današnjoj konferenciji za medije Vlade i Kriznog štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo načelnik Štaba Jasmin Terović je istakao da je, u okviru mjera za prevenciju i suzbijanje epidemije koronavirusa, Štab CZ KS angažovan na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina u KS putem Službe za veterinarske poslove KS.

Trojici naših sugrađana, koja su u stanju potrebe i nemaju svog bližeg srodnika, jučer su Štab Civilne zaštite i Crveni križ dostavili neophodne lijekove.

- Prema naredbi Federalnog štaba od 11.4.2020. godine o preuzimanju naših građana koji na granicama ulaze u BiH, Kantonalni štab je organizirao transport za 20 lica sa deset vozila koji su u pratnji Civilne zaštite prevezeni u karanten na Bjelavama. Istovremeno je još 71 lice koji su vlastitim vozilima stigli do Sarajeva, smješteno u ovaj karanten. Prema jutrošnjoj informaciji, trenutno se u ovom karantenu nalazi 120 lica, rekao je Terović.


Putem Federalnog ministarstva zdravstva Kantonalna uprava je obavještena da je 28. aprila najavljen dolazak grupe građana koji se nalaze u Turskoj, riječ je o kadetima i vojnicima Oružanih snaga koji su tamo na školovanju.

- Riječ je o 74 osobe, 17 ih je iz Kantona Sarajevo. Oni na Međunarodni aerodrom Sarajevo dolaze 28. aprila avionom Turkish Airlinesa i bit će tretirani u skladu s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, rekao je Terović.

Javnost je već upoznata o novoj naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite po kojoj je licima starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje od 09:00 do 13:00 sati, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom. Za osobe mlađe od 18 godina istom naredbom je dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom i to od 14:00 do 20:00 sati.


Terović: Poštovati propisane mjere. Press KS

- Podsjećamo sve da se prilikom kretanja mora poštovati distanca od dva metra uz sve propisane mjere zaštite“, istakao je Terović te dodao da će i Kantonalna i Federalna uprava Civilne zaštite pratiti provođenje ove mjere i na osnovu toga donositi dalje odluke.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, u protekla 24 sata protiv tri lica su podnesene prijave zbog kršenja samoizolacije, dok se njih 22 nije pridržavalo policijskog sata.

U toku proteklog dana na evidenciju Službe za zapošljavanje se prijavilo 313 lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.