REAKCIJA

OSCE pozvao vlade u BiH da preduzmu sigurnosne mjere na zaštiti žena i djece

Rezultati OSCE-ovog istraživanja “Dobrobit i sigurnost žena u BiH“ su pokazali da je skoro polovina žena preživjela neki oblik zlostavljanja

Katlin Kavalec. Arhiv

Avaz.ba

27.4.2020

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini danas je pozvala vlade u BiH da preduzmu sigurnosne mjere na zaštiti žena i djece. 

Rezultati OSCE-ovog istraživanja “Dobrobit i sigurnost žena u BiH“ su pokazali da je skoro polovina žena preživjela neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje od strane intimnog partnera u dobi od 15 godina ili kasnije, prenosi Anadolu Agency (AA).


Potrebno je brzo djelovati

Pored toga, 64 posto žena u BiH se može smatrati pogođenim sukobom, dok su pokazatelji učestalosti nasilja od strane trenutnog partnera veći kod onih žena čiji su se trenutni partneri borili u sukobu nego kod onih čiji se partneri nisu borili.

Uzimajući u obzir posljedice sukoba sa kojima žene danas žive, Misija OSCE-a smatra ove podatke zabrinjavajućim u svjetlu trenutne situacije.

Ograničeno kretanje i samoizolacija tokom pandemije virusa COVID-19 povećava rizik od rodno zasnovanog nasilja. Žene i djeca su najpodložniji zlostavljanju i potrebna im je povećana zaštita u vremenu poput ovog te apeluju na vlasti da osiguraju da žene i djeca budu zaštićeni od zlostavljača.

Da bi pružila rano upozoravanje i zauzela proaktivan stav, Misija OSCE-a u BiH prati situaciju u vezi s nasiljem u porodici i započela je s prikupljanjem podataka o tome kako odgovori na pandemiju virusa COVID-19 utiču na rodnu ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje. Misija apeluje na sve nadležne institucije da odgovore brzo i efikasno na slučajeve nasilja u porodici, u svakom trenutku se pridržavajući vladavine prava.


Katalin Kavalec. Arhiv

- Pravo žena i djece da u svakom trenutku žive životom oslobođenim od nasilja je od ključne važnosti. To se naročito zahtijeva u vremenu kada se porodice nalaze u samoizolaciji. Potrebno je brzo djelovati na rješavanju njihovih potreba i preduzeti mjere da bi im se pružila adekvatna zaštita. Pozivamo nadležne vlasti da se pozabave ovim problemom u svom obraćanju javnosti, da prepoznaju da nasilje utiče na one koji su teško pogođeni uvedenim mjerama, poput starih osoba i djece. Oni trebaju imati mogućnost da zatraže pomoć i čak da budu ohrabreni da traže pomoć - rekla je Katlin Kavalec (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH.


Važnost pristupa informacijama

Naglasila je i važnost pristupa informacijama relevantnim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, kao što je internet stranica: stopvawnow.org.

- Vanredno stanje nije izgovor za nasilje. Podstičemo muškarce i dječake da kažu: 'Ne nasilju!' i da sačuavaju svoje zdravlje i bezbjednost, kao i zdravlje i bezbjednost svojih porodica i lokalnih zajednica - rekla je Kavalec.

Iz Misije OSCE-a u BiH pozivali su žrtve da prijave nasilje u porodici. BiH ima dvije SOS linije: obje su besplatne i dostupne za pozive. Za savjet o tome šta učiniti, treba pozvati ili 1265 za Federaciju BiH ili 1264 za Republiku Srpsku, da biste dobili prvenstveno psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilništvo, potrebno je nazvati policiju na broj 122. Misija je detaljno razmotrila rodno zasnovano nasilje u izvještaju pod nazivom OSCE-ovo istraživanje o nasilju nad ženama u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.