PRENOSIMO

Radončić, Marković, Ljajić i Spasovski o borbi protiv koronavirusa

Emisija "Odgovorite ljudima" na Federalnoj televiziji

Avaz.ba

28.4.2020

Premijeri Crne Gore i Sjeverne Makedonije Duško Marković i Oliver Spasovski te potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su sinoć u emisiji "Odgovorite ljudima" na Federalnoj televiziji. 

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je Crna Gora najbolja u regionu, odnosno da ima najmanji broj umrlih od koronavirusa, te je govorio o ekonomskom oporavku cijele zemlje i o ublažavanju mjera koje bi trebalo nastupiti 18. maja. Premijer Marković je rekao da je Crna Gora uvela moratorij na sve bankarske kredite u ukupnoj vrijednosti 1,3 milijarde eura i plus 100 miliona eura Vladine intervencije da bi se kompanijama i građanima omogućilo da ne vraćaju kredite dok traje pandemija.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić prenio je u emisiji iskustva Srbije u ovom teškom vremenu pandemije koronavirusa te svim mjerama koje je država uvela kako bi zaštitila svoje građane. 


Marković, Radončić, Spasovski i Ljajić: Kako se region bori protiv pandemije. Avaz

Osim koronavirusa, dobar dio emisije otišao je i na razgovor o drugom problemu s kojim se region suočava, a to je migrantska kriza kao još jedan globalni problem. Tako je premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski kazao da je njegova zemlja uvela vanredno stanje zbog problema na tursko-grčkoj granici te da u Sjevernoj Makedoniji vlada nulta tolerancija prema migrantima.

Tako migranti nisu u mogućnosti da ulaze niti prolaze kroz tu zemlju na putu do zapadne Evrope.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, govorio je o pandemiji koronavirusa u BiH, migrantima, nabavci respiratora.

- Mi smo u stalnom kontaktu i radili smo vrlo dobro u ovoj krizi, zatvarali smo granice zajedno s graničnom policijom ili MUP-om iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Pošto ovdje nema nikoga iz Hrvatske, moram reći da nam je Hrvatska jako puno pomogla otvaranjem koridora za promet naše robe, a to se vjerovatno odnosilo i na Crnu Goru. Uspostavili smo izvanrednu saradnju uz ovo što spominje gospodin Ljajić, bio sam i u Crnoj Gori i Hrvatskoj i napravili smo odličnu regionalnu saradnju. Nakon korone mi imamo još puno posla, a ostaje nam veliki izazov, a to je što manje ekonomskih šteta – istakao je, između ostalog, Radončić.

Cijeli razgovor regionalnih političkih čelnika o aktuelnim temama pogledajte u videu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.