ODLUKE

U Banjoj Luci za 1. maj neće raditi niko osim dežurnih službi

Lažna je informacija o zarazi 22 osobe na jednoj slavi, rekao Radojičić

Radojičić: Ostaju na snazi mjere koje se odnose na zabranu okupljanja i javnog prijevoza u gradu. Arhiv

Avaz.ba / Fena

28.4.2020

- Proteklih dana u Banjoj Luci je zabilježen rast broja oboljelih i, nažalost, nemamo poboljšanje kada je riječ o broju osoba s težom kliničkom slikom ili su na respiratorima - rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, ističući da je zabrinjavajuće da skoro svaki dan neko umre od posljedica Covida-19.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u Banjoj Luci, on je rekao da se informacija o 22 osobe zaražene na jednoj slavi smatra dezinformacijom i da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS vodi istragu.

- Iako se dijelom rast zaraženih može povezati s nedavnim praznicima, teško je ustanoviti pojedinačni klaster ili žarište. Proteklih dana na društvenim mrežama plasirana je informacija da su se na jednoj slavi 22 osobe zarazile koronavirusom, što u Štabu smatramo dezinformacijom - rekao je Radojičić i dodao da je na istražnim organima da ispitaju zašto je neko plasirao takvu informaciju ili da, ako postoje dokazi da je to tačno, sve prijave nadležnim organima.  

Radojičić je rekao da, iako entitetski Štab za vanredne situacije još nije donio mjere koje se odnose na prvomajski praznik, Gradski štab Banja Luka je zaključio da 1. maja neće raditi niko osim dežurnih službi, dok će 2. maja raditi ograničen broj trgovina, a 3. maja neće biti dozvoljen rad tržnim centrima, bez obzira na to hoće li biti policijskog sata ili ne u RS.


U Banjoj Luci evidentirano 367 osoba pozitivnih na koronavirus. Arhiv

Iako se, kaže, pristupilo liberalizaciji pojedinih mjera koje su donesene radi prevencije širenja koronavirusa, i dalje ostaju na snazi mjere koje se odnose na zabranu okupljanja i javnog prijevoza u gradu.

S obzirom na to da je otvoren veći broj trgovinskih i poslovnih subjekata, kao i muzeji i biblioteke, on je naveo da komunalna policija i inspekcija od danas pojačano kontroliraju njihov rad u smislu pridržavanja preventivnih mjera.

Direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović istakla je da je u protekla 24 sata pregledan nešto veći broj građana s akutnim respiratornim infekcijama te da je prosjek pozitivnih na koronavirus u ovoj sedmici i do 10, a prošle je bio šest.

- To ukazuje na činjenice da su se građani vjerovatno okupljali u većem broju tokom vaskršnjih praznika, što je dovelo i do većeg broja pozitivnih osoba i onih koji imaju akutne respiratorne infekcije - rekla je Todorović i navela da je najvažnije poštovati higijensko-epidemiološke preporuke, tokom relaksacije mjera.

U Banjoj Luci je evidentirano 367 osoba pozitivnih osoba na koronavirus, u kućnoj izolaciji su njih 524.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.