SAOPĆENJE

Tegeltija i Čakrabarti: EBRD je uvijek pružao snažnu podršku BiH

Potrebno je prilagoditi postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative za sanaciju zdravstvenog sektora te pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta

Tegeltija: Razgovor putem videolinka. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba

28.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem (Suma Chakrabarti) o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom Kovida-19.

- Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novonastala situacija sa širenjem pandemije Kovida-19 i saniranjem njenih posljedica postavila nove izazove, izazvala ekonomsku neizvjesnost i negativne efekte na cjelokupnu privredu BiH, te zemlje u okruženju i EU, kao najvažnije spoljnotrgovinske i privredne partnere BiH – navodi se u saopćenju Vijeća ministara.

Dodaje se da je predsjedavajući Tegeltija ukazao na blagovremeno i adekvatno reagovanje institucija u BiH s ciljem spašavanja ljudskih života i očuvanja zdravlja građana, naglasivši da je u narednom periodu neophodno prilagoditi postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative za sanaciju zdravstvenog sektora, te za pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara je zahvalio predsjedniku EBRD-a na dosadašnjoj dobroj saradnji, te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH.

Sagovornici su istakli zajedničku opredijeljenost za nastavak realizacije aktivnosti od obostranog interesa i u budućem periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.