NAREDBA

Federalni štab naredio podjelu 80 respiratora iako je istraga u toku

Nabavku izvršila Vlada FBiH preko firme "Srebrena malina", čiji je vlasnik televizijski voditelj Fikret Hodžić

Predstavnici Vlade FBiH na aerodromu prilikom isporuke respiratora. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2020

I dok traje istraga o spornoj kupovini 100 respiratora za 10,5 miliona maraka, koja je provedena putem poljoprivrednog gazdinstva „Srebrena malina“, Federalni štab civilne zaštite naredio je da se 80 ovih aparata isporuči kliničkim centrima i kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo je toliko respiratora, od planiranih 100, do sada stiglo iz Kine u Sarajevo, ali oni i dalje stoje na aerodromu pod carinskim nadzorom, jer "Srebrena malina" nije uplatila više od milion maraka na ime poreza na dodanu vrijednost (PDV). Nabavku je izvršila Vlada FBiH preko firme "Srebrena malina", čiji je vlasnik televizijski voditelj Fikret Hodžić.

No, neplaćeni PDV nije bio prepreka da Federalni štab danas naredi da se po deset respitarora isporuči Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Dvanaest respiratora pripast će Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.