AFERA "RESPIRATORI"

Hladnjača firme "Srebrena malina" zatvorena, nema ni navodnih deset uposlenika

Mještani kažu da ne znaju zašto nema radnika na poslu

Nijednog od navodnih deset uposlenika nismo našli na radnom mjestu. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

30.4.2020

Hladnjača firme "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića, koja je ovih dana u Kini kupila 100 respiratora prema nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega je nastala velika afera, jutros je zatvorena i pusta.

Nijednog od navodnih deset uposlenika nismo našli na radnom mjestu. Kapija je zatvorena, a na parkingu je nekoliko dostavnih vozila.

Mještani kažu da ne znaju zašto nema radnika na poslu. Pitaju se je li to zbog koronavirusa ili zbog afere u vezi s nabavkom respiratora, za koju je "Srebrena malina" dobila čak 10,5 miliona maraka.

Kažu da je njima dobro došla hladnjača u Mjesnoj zajednici Sućeska, koja obuhvata veliki prostor s dosta sela, gdje se više od 80 povratnika ovog područja bavi proizvodnjom jagodastog voća na površini od više od 150 dunuma.

Zatvorena i hladnjača. S. Smajlović

- Plodove predajemo u svom mjestu, čime izbjegavamo velike transportne troškove do hladnjača u Potočarima, koje su udaljene 30 kilometara. Time malina zbog kratkog prijevoza ne gubi na kvalitetu. Ovako, vozilo firme "Srebrena malina" dođe na njivu i pokupi ubrane plodove - govore mještani.

Proizvođači maline, kupine i raznog voća s ovog područja kažu da nema nekih velikih problema u isplati predate robe. Isplata se vrši po tržišnoj cijeni po načinu kako rade ostale hladnjače na području općine Srebrenica i Bratunac. Neke hladnjače isplaćuju po završetku berbe, a neke nakon nekoliko mjeseci.

O aferi "Respiratori", u koju je uključen vlasnik ovdašnje hladnjače, TV voditelj Fikret Hodžić, mještani Sućeske nisu htjeli komentirati, naglašavajući da, ako je neko počinio kriminal, treba biti procesuiran. O ovoj aferi počele su istrage nadležnih tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.