VANREDNA SJEDNICA

Vijeće ministara BiH bez dogovora o povlačenju sredstava MMF-a

Zoran Tegeltija. Avaz

Piše: Avaz.ba

30.4.2020

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u BiH, potvrdio je nakon sjednice Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Vi ste svjedoci da smo, zbog dosta striktnih uvjeta za otvaranje graničnih prijelaza, imali dosta sjednica na kojima smo morali pojedinačno donositi odluke o otvaranju graničnih prijelaza na aerodromu, prije svega u Sarajevu. Ovog puta smo definirali da se odlazak stranih državljana iz Sarajeva može regulirati aktom Granične policije i da za to više neće biti potrebne posebne sjednice Vijeća ministara - pojasnio je Tegeltija. 

Utvrđen je i prijedlog odluke o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje koja su uplaćena na podračun jedinstvenog računa trezora. 

- Radi se o 535.000 KM, 329.000 je pripalo Federaciji, 200.000 Republici Srpskoj i 5.000 KM Brčko distriktu - rekao je Tegeltija. 

Zoran Tegeltija. Avaz

Utvrđen je i prijedlog odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima, a riječ je o zaštitnoj opremi, šatorskim krilima te ostaloj dobivenoj opremi. 

Utvrđen je i tekst Sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke u vezi sa projektom podrške zdravstvenom sektoru od skoro 66 miliona KM, koji će poslužiti da se pokriju troškovi u zdravstvu uzrokovani pandemijom koronavirusa. Utvrđen je i Nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma s EU o zajedničkoj nabavci lijekova. 

-  Evropska unija je prvi put išla u zajedničku nabavku i u okviru te javne nabavke uključene su i zemlje zapadnog Balkana, dio tog projekta je i BiH - rekao je Tegeltija. 

Bez dogovora o sredstvima MMF-a

Na današnjoj vanrednoj sjednici nije donesena odluka o povlačenju sredstava koje je Međunarodni monetarni fond uplatio na račun Centralne banke BiH, potvrdio je Tegeltija. On je rekao kako ne postoji nikakav spor u vezi s raspodjelom tih sredstava, već da je riječ o političkim igrama, u koje se uključila i Centralna banka. 

- Nije do Vijeća ministara, mi smo uradili sve što je bilo do nas - naveo je Tegeltija.

Vijeće ministara donijelo je na prošloj sjednici odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija Vjekoslavu Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava RFI od MMF-a u iznosu od 265,2 miliona Specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti konvertibilne marke po kursu na dan povlačenja sredstava.

Time je Ministarstvo finansija i trezora zaduženo da promisornu notu dostavi Centralnoj banci BiH, a sredstva koja budu povučena na osnovu toga, bit će raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara, u skladu sa potpisanim Pismom namjere.

Donijeli odluku

Tegeltija je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je njegov stav bio da budžet u sadašnjoj formi nije trebao biti usvojen.

- Već je tada epidemija korone bila izražena. Mnogo je stavki bez kojih se može u 2020. godini, a da ta sredstva možemo koristiti u drugoj namjeni. Predsjedništvo je na sjednici donijelo odluku da se budžet vrati Vijeću ministara i da se pripremi u skladu s trenutnom situacijom. Imali smo nekoliko sugestija da se ne planiraju sredstva za neke namjere. Rok je 31. maj, a ja sam siguran da će Vijeće ministara i prije toga utvrditi novi budžet. Neke pozicije neće postojati, mislim na one koje smo usvojili 24. marta – kazao je, između ostalog, Tegeltija.

Na pitanje novinara o održavanju izbora, Tegeltija je rekao:

- Izbori nemaju nikakvo ograničenje. Ko god se pravda da se ne održe zbog sredstava, nije u pravu, jer ćemo imati budžet. Ukoliko se i ne usvoji taj budžet, imaju jasne odrednice kojima se mogu planirati sredstva za održavanje izbora. Pozivam CIK i političke subjekte da ne traže opravdanje u nedostatku sredstava. Sredstva su na računu Centralne banke, vrlo uredno. Mislim da im nije tamo mjesto, već na računima vlade FBiH, RS i Brčkog. I tu ne treba da se zadržavaju, već da budu proslijeđeni tamo gdje je najpotrebnije, a to je zdravstveni sektor. U političke, nepotrebne afere se uključuje i Centralna banka. Ono što je trebalo, Vijeće ministara je sve uradilo, stvoreni su uvjeti da se dostavi garancija Centralnoj banci. Hoće li imati uvjete da dostavi sredstva, ja ne znam. Bevanda, koji je legalista, sve će ispoštovati u rokovima, ali sam siguran da proces dostavljanja neće biti blokiran – zaključio je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.