NOVI SLUČAJEVI

Zaraženo još devet osoba u RS, među njima doktor i medicinska sestra

Ukupno testirana 272 uzorka

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

3.5.2020

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirana su ukupno 272 uzoraka na Covid-19. Od tog broja, koronavirus je potvrđen kod devet osoba. 

Potvrdio je ovo jutros ministar zdravlja RS Alen Šeranić navodeći da su zaraženi i jedan doktor i jedna medicinska sestra.

- Razlog ovom broju rađenih uzoraka je, prije svega, 1. maj s obzirom na to da se radi o uzorcima koji su uzeti za 1. maj - rekao je Šeranić. 

Virus je potvrđen kod pet žena i četiri muškaraca, od kojih su jedan muškarac i jedna žena mlađe životne dobi. 

U jučerašnjim nalazima, virus je potvrđen kod jednog doktora medicine iz bolnice u Doboju i jedne medicinske sestre iz UKC-a RS. 

- Sve su osobe, kao i ove, imale prethodne kontakte sa pozitivnim slučajevima - rekao je Šeranić. 

Ministar je rekao kako su tri osobe iz Banje Luke, dvije iz Prijedora te po jedna iz Dervente, Doboja, Bosanske Gradiške i Laktaša. 



Testiranje u staračkom domu

U okviru ovog epidemiološkog nalaza testirana su još 52 zdravstvena radnika te osam osoba koje rade u staračkim domovima, a svi nalazi su negativni.

- Uzorci korisnika i radnika iz Doma za starija lica u Derventi, kod kojih smo imali prije dva dana slučaj s korisnicima koji su pozitivni, radit će se u toku dana. Uzeti su svi uzorci u skladu sa protokolom tako da ćemo testirati cijeli Dom, i korisnike i radnike - pojasnio je Šeranić. 

Ukupno 900 zaraženih

U RS je koronavirusom zaraženo ukupno 900 osoba, a u ovom entitetu je preminula 41 osoba, dok se oporavila 381. Obavljeno je više od 14.000 testiranja. 

U UKC-u RS se liječi 150 osoba, u bolnici u Doboju se liječe 34 pacijenta, u Općoj bolnici u Trebinju je 11 osoba, u Prijedoru šest, u Istočnom Sarajevu dvije i u Foči četiri. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.