MINISTAR ZDRAVSTVA RS

Šeranić: Za sada nije u planu zatvaranje škola, zdravstveni sistem je stabilan

Škole nastavljaju da rade u ritmu u kojem su do sada radile, rekao Šeranić

A. Č.

Šeranić: Zdravstveni sistem je stabilan

Foto: Arhiv


U Republici Srpskoj u ovom trenutku neće biti zatvarane škole i ostale obrazovne ustanove, jer nisu mjesto prijenosa koronavirusa, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i poručio da je zdravstveni sistem stabilan.

Škole nastavljaju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju i, ako se i pojavi virus u određenoj školi preduzimaćemo mjere konkretno za tu školu, a ako se Covid 19 pojavi u više škola onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave -  rekao je Šeranić.

Nema mjesta panici

Iako škole nisu bili mjesta prenosa virusa, kaže Šeranić, nadležne institucije prate situaciju u obrazovnim ustanovama i nema mjesta panici kada je najmlađa populacija stanovništva u pitanju. 

On ukazuje da je pandemija, možda, usporila određene projekte u zdravstvu, ali da ih nije zaustavila - od rekonstrukcije bolnice u Bosanskoj Gradišci, izgradnje bolnice u Doboju, ali i nastavka rekonstrukcije i izgradnje modernog kliničkog centra.

Sačuvati zdravlje

- Bez obzira na sve, zdravstveni sistem u RS je stabilan. Danas svi imaju zdravstveno osiguranje. Pružit će vam se zdravstvena zaštita. Opremili smo zdravstveni sistem i spremni smo za pandemiju. Do nas je samo da budemo solidarniji i da pomognemo jedni drugima - naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o novim mjerama Kriznog štaba, Šeranić je rekao da one nisu donesene kako bi se nekome naštetilo, već da bi se sačuvalo zdravlje pojedinca, a samim tim i cijelog društva. 

Više o temi Alen Šeranić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na