PANDEMIJA

Konačno lijepe vijesti za građane Banje Luke: Od 11. maja povratak u normalu

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije naložio je nadležnim službama da otpočnu pripreme za aktiviranje javnog prijevoza na gradskom i prigradskom području, u reduciranom obliku

Radojičić: Situacija pod kontrolom. Arhiv

Fena

5.5.2020

Od ponedjeljka, 11. maja, ukida se zabrana korištenja parkova, izletišta i teretana u prirodi u Banjoj Luci, ali ostaju mjere u vezi s nošenjem zaštitne opreme (bez rukavica, samo zaštitne maske), rekao je gradonačelnik Igor Radojičić

Gradski kontrolni organi od sada, kako kaže, počinju i sa primjenom kaznenih mjera za nenošenje zaštitne opreme i okupljanje u nedozvoljenom broju i na nedozvoljenim mjestima.

Precizirao je da, bez obzira na tok epidemije koronavirusa, ciljevi ostaju isti, prije svega zaštita ljudskih života i zdravlja stanovništva.

Tvrdi da je i dalje situacija pod kontrolom, iako je u proteklih desetak dana primjetan rast broja oboljelih, koji, kako kaže, nije bio eksponencijalni.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije predškolskim ustanovama je preporučeno da organiziraju rad s minimalnim brojem djece, o čemu će zainteresirani roditelji biti obaviješteni do 11. maja, a Institut za zaštitu zdravlja RS propisao je potrebne mjere za početak rada u ovim uvjetima.

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije naložio je nadležnim službama da otpočnu pripreme za aktiviranje javnog prijevoza na gradskom i prigradskom području, u reduciranom obliku, od 11. maja, s manjim brojem linija i uz striktno definirane mjere socijalne distance i pojačane dezinfekcije.

Nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, Radojičić je kazao i da je pozitivna vijest to da su sve osobe koje su prošle sedmice greškom upućene među zaražene virusom korona u Studentski centar „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci, negativne na Covid-19, i provest će u izolaciji 14 dana.

- Izvinjenje svima koji su na ovaj način oštećeni – dodao je gradonačelnik Banje Luke.

Prema podacima zdravstvenih službi, u tom gradu je od izbijanja epidemije evidentirana ukupno 471 osoba zaražena koronavirusom.

Također, komandant Štaba za vanredne situacije RS Radovan Višković izjavio je danas da je ovaj štab donio odluku da će od 7. maja ograničenje kretanja biti od 22 do pet sati, a da će od 11. maja moći raditi predškolske ustanove, frizerski saloni, kafići i privatne stomatološke ordinacije.

- Od 11. maja bit će dozvoljen rad, uz poštivanje propisanih mjera, frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, javnog prijevoza na područnim i republičkim autobuskim linijama, ustanova predškolskog obrazovanja, privatnih stomatoloških ordinacija, fitnes centara, autoškola, restorana, priređivača igara na sreću i teretana na otvorenom - rekao je novinarima Višković nakon sjednice Štaba za vanredne situacije RS.

On je napomenuo da nije data saglasnost za rad hotela, hostela i kina, pozorišta, dječijih igraonica, kao i rad profesionalnih sportskih kolektiva.

Višković je istakao da je donesena i odluka da sutra bude zabrana kretanja od 15 do četvrtka, 7. maja, u pet sati. Prošireni policijski sat uvodi se zbog Đurđevdana.

Također, donesena je odluka da se ukine obaveza nošenja rukavica na javnim površinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.