REAKCIJE

Osman Topčagić za "Avaz": Razočarenje je što se nije govorilo o proširenju

Dobro je da je Samit uopće i održan, to je jedan od dokaza posvećenosti Evropske unije ovoj regiji, kazao je Topčagić

Topčagić: Izostanak razgovora o pridruživanju ne smije pokolebati zemlje. Agencije

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

7.5.2020

Nakon jučerašnjeg Zagrebačkog samita EU-Zapadni Balkan, predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić kazao je za "Dnevni avaz" da je ovim skupom još jednom poslana snažna podrška zemljama regiona da im je mjesto u Evropskoj uniji.

- Dobro je da je Samit uopće i održan. To je jedan od dokaza posvećenosti Evropske unije ovoj regiji, koja je dio Evrope, a još uvijek nije dio Unije. To u svakom slučaju ukazuje na čvrste veze između svih država u regiji, a samim time i BiH. Milism da je to ovaj put potvrđeno - kaže Topčagić.

Ekonomska kriza

Ističe kako je posebno važna najavljena finansijska pomoć za zemlje zapadnog Balkana namijenjena borbi protiv koronavirusa.

- Posebno je važno da je odobrena i najavljena značajna finansijska pomoć i za borbu protiv  koronavirusa i neposrednih posljedica pandemije na ekonomiju. Ono što je izostalo i izaziva razočarenje jeste da se nije govorilo o proširenju Evropske unije, nije se govorilo o procesu integracija ovih država u Evropsku uniju. Međutim, to je realnost današnje Evropske unije koja je zaokupirana internim pitanjima i suočavanja sa posljedicama velike ekonomske krize koju očekuju nakon koronavirusa. Zatim, okupirani su i pitanjem višegodišnjeg budžeta EU, koji je u fazi usvajanja i o kojem se razgovara - ističe Topčagić.

Neophodne reforme

Na jučerašnjem Zagrebačkom samitu izostale su kritike zemljama regiona, kada je u pitanju provedba reformi.

- Možda je i to rezultat situacije u regiji, i rekao bih, prisunost nekih drugih aktera u regiji. Evropska unija možda u ovom momentu želi da naglasi te partnerske odnose koje ima sa nama  i mi s njima, a koji su višestruki i koji su definirani Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kao ugovornim odnosom i možda je to bio prioritet u njihovom opredjenjenju ovog puta - naglašava Topčagić.

Međutim, kako kaže, izostanak razgovora o pridruživanju, ne smije pokolebati zemlje regije da nastave sa provođenjem neophodnih reformi.

- Očekivanja i zadaci koje imamo iz ranijih odluka vijeća Evropske unije ostaju na snazi za nas u BiH, ali i za sve druge zemlje regije - kazao je Topčagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.