TUZLA

Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Moja vizija je da se Domovi otvore te da djeca budu, prema uzoru na Evropsku uniju, izmještena u porodice, rekao Ahmetović

Ahmetović: Ugroženo je zdravlje djece. Fena

Avaz.ba / Fena

7.5.2020

Sadik Ahmetović imenovan je za novog direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH izjavio je da na ovu funkciju dolazi s novim vizijama.

- Ovdje ima mnogo infrastrukturnih stvari koje trebamo riješiti, jer ugrožavaju zdravlje djece, posebno kada se radi o kupatilima. Već sam razgovarao s nadležnima na ovu temu i moram priznati da postoji razumijevanje da se ovaj problem riješi - kaže Ahmetović.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli je velikim dijelom oslonjen na donacije, a prema mišljenju Ahmetovića to nije realno.


Ahmetović: Potrebna pomoć institucija. Arhiv

- Sada nam predstoji proljetno krečenje i to ne smije biti stvar donacija niti smije biti dilema hoćemo li uspjeti. Najvažnije je da djeci obezbijedimo prijatan, zdrav i siguran boravak ovdje gdje žive. Stalo nam je i da imaju kvalitno obrazovanje. Moja vizija je da se Domovi otvore te da djeca budu, prema uzoru na Evropsku uniju, izmještena u porodice. Želimo da naša djeca budu integrisana u društvo. Ne želimo da budu „domci“, ne želimo da budu stigmatizirani. Želimo da budu prisutni u društvu, u gradu i da se skine stigma s njih – rekao je Ahmetović.

Istaknuo je da bez institucija Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne može funkcionirati. U narednih nekoliko dana, najavio je, održat će sastanke s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona te s predstavnicima federalnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.