EKSKLUZIVNO

Incko nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN: Moj izvještaj o BiH dobio je izričitu podršku Trampove administracije

On je naglasio kako ga posebno raduje raduje činjenica da su članice Vijeća sigurnosti prepoznale od kolike je važnosti prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Zadovoljan podrškom. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

7.5.2020

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) u ekskluzivnoj izjavi za Avaz izrazio je zadovoljstvo podrškom koju je Izvještaj o Bosni i Hercegovini dobio u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Incko je jučer predstavio Izvještaj o stanju u našoj zemlji od oktobra prošle do sredine aprila ove godine.

- Veoma sam zadovoljan podrškom koju je moj izvještaj dobio u Vijeću sigurnosti, uključujući i izričitu podršku administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump). Time je, nadam se, konačno stavljena tačka na sve dosadašnje bezočne komentare – kazao je Incko za Avaz.

On je naglasio kako ga posebno raduje raduje činjenica da su članice Vijeća sigurnosti prepoznale od kolike je važnosti prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je i kako je duboko uvjeren da je za budućnost Bosne i Hercegovine,  za pomirenje njenih naroda, veoma važno suočiti se s prošlošću na pravi način.  



Naglasio je i kako je duboko uvjeren da je za budućnost Bosne i Hercegovine, za pomirenje njenih naroda, veoma važno suočiti se s prošlošću na pravi način. Avaz

- To se može samo ako priznamo sva stradanja i okupimo se u žalosti te ako se prestanu osporavati presude o ratnim zločinima i prestane s veličanjem ratnih zločinaca, na bilo koji način – kazao je Incko.

Podsjećamo, jučerašnji izvještaj visokog predstavnika naišao je na oštre kritike Rusije, čiji je predstavnik Vasilj Nebenzja optužio Incka da "demonizira Srbe" u BiH.

Nebenzja je također kazao da komisija iz RS priprema novi izvještaj o dešavanjima u Srebrenici, koji će, prema njegovim riječima, otkriti šta se zapravo dešavalo u toj enklavi, čime je doveo u pitanje sve dokaze Haškog tribunala i činjenice o genocidu u Srebrenici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.