ZBOG RUSKE INVAZIJE

Vijeće sigurnosti UN-a hoće da sazove rijetku posebnu sjednicu na kojoj se ne može uložiti veto

Od 1950. godine sazvano je samo 10 takvih hitnih posebnih sjednica Generalne skupštine

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Agencije

N. Aj. / Reuters

27.2.2022

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u nedjelju glasati o sazivanju rijetke hitne posebne sjednice Generalne skupštine UN-a od 193 člana o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja će biti održana u ponedjeljak, rekle su diplomate.

Glasanje 15-članog vijeća je proceduralno, tako da nijedna od pet stalnih članova vijeća - Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Sjedinjene Države - ne može staviti veto. 

Za taj potez potrebno je devet glasova za i vjerovatno će biti usvojen, kažu diplomate, prenosi Reuters.


Rusija međunarodno izolirana

Od 1950. godine sazvano je samo 10 takvih hitnih posebnih sjednica Generalne skupštine.

Zahtjev za održavanje sjednice o Ukrajini dolazi nakon što je Rusija u petak stavila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudila invazija Moskve. Kina, Indija i UAE bili su uzdržani, dok je preostalih 11 članica glasalo za.

Očekuje se da će Generalna skupština glasati o sličnoj rezoluciji nakon mnogo izjava posljednjih dana iz zemalja usmjerenih k hitnoj posebnoj sjednici, rekle su diplomate.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Sjedinjene Države i saveznici traže što veću podršku kako bi pokazali da je Rusija međunarodno izolirana.


Rezolucija o Krimu

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju u martu 2014. nakon ruske aneksije ukrajinskog regiona Krim. Rezolucija kojom je referendum o statusu Krima proglašen nevažećim dobila je 100 glasova za i 11 protiv. Dvadesetak zemalja nije glasalo, a 58 je bilo uzdržano.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) razgovarao je u subotu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekavši mu da svjetsko tijelo planira "pojačati humanitarnu pomoć narodu Ukrajine", rekao je glasnogovornik UN-a.

- Obavijestio je predsjednika da će Ujedinjene nacije u utorak uputiti apel za finansiranje naših humanitarnih operacija u Ukrajini - rekao je glasnogovornik UN-a u saopćenju.

Šef UN-a za pomoć Martin Grifits (Griffiths) rekao je u petak da će biti potrebno više od milijardu dolara za operacije pomoći Ukrajini u naredna tri mjeseca, jer su stotine hiljada ljudi u pokretu nakon što je Rusija izvršila invaziju na njenog susjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.