IZVJEŠTAJI

Ajdinović: Danas istekle mjere izolacije za 465 osoba

Izdata su 394 rješenja o izolaciji, 183 rješenja za vozače, 12 rješenja za pogranične i 22 za prekogranične radnike, rekao Ajdinović

Ajdinović: Inspektorat Brčko distrikta nije izdao nijedno rješenje o izolaciji osobama iz FBiH. Arhiv

Avaz.ba / Srna

7.5.2020

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUCZ) Anis Ajdinović rekao je da su danas istekle mjere iz 465 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori.

Federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prelazima izdali 611 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka.

- Izdata su 394 rješenja o izolaciji, 183 rješenja za vozače, 12 rješenja za pogranične i 22 za prekogranične radnike - pojasnio je Ajdinović.

Naveo je da su od početka pandemije do jučer federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali ukupno 32.670 rješenja o izolaciji, saopćeno je iz federalne Uprave za inspekcijske poslove.

- Do jučer je četrnaestodnevni period obavezne izolacije istekao za 26.576 osoba - rekao je Ajdinović.

On je pojasnio da je nadzorima i mjerama federalnih inspektora obuhvaćeno 3.641 osoba, koje je državljanin BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koja su u BiH ušla preko graničnih prelaza koji se nalaze na području Federacije BiH (FBiH), a podaci su dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.


Ajdinović: Pridržavati se preporuka. Arhiv

Ajdinović je naveo da su podaci za 367 osoba, državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

On je rekao da je Inspektorat Republike Srpske dostavio podatke za 57 osoba kojima su sanitarni inspektori tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 292 vozača koji imaju prebivalište u Federaciji BiH (FBiH).

- Inspektorat Brčko distrikta nije izdao nijedno rješenje o izolaciji licima koje imaju prebivalište na području FBiH - rekao je Ajdinović.

Iz Uprave pozivaju sve subjekte kojima je naredbom federalnog Štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te upozoravaju da će federalne i kantonalne inspekcije vršiti kontrolu poštovanja preporuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.