I OVO JE BIH

Radenka umjesto nane Fate pali kandilje na džamiji u Bileći

Međususjedski odnosi najbitniji

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

8.5.2020

Lijepa gesta iz Bileće - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Džamija u Bileći - Avaz
+4

Muftija mostarski Salem ef. Dedović danas je prvi put, ovog ramazana napustio Mostar i zajedno sa vjernicima klanjao džuma namaz u Bajramovića džamiji u Orahovici pored Bileće.  

Muftija je dolazak u Bileću iskoristio i da posjeti nanu Fatu Jaganjac i Fatinu komšinicu Radenku Lero, koja ovoga ramazana umjesto nane Fate pali kandilje na Carevoj džamiji u centru Bileće.

Prema riječima muftije Dedovića ovakvi primjeri kao što je ovaj u Bileći međususjedskih i međuljudskih odnosa vraćaju nam vjeru u bolje sutra.

- Evo drago mi je da ovako lijepu poruku pošaljemo iz Bileće, da ova Bileća može bolje. Ovo nama mnogo znači, ovaj ljudski gest. Drago nam je da se u ovoj našoj zemlji razvija i postoji povjerenje, vjera i volja da ljudi poštuju jedni druge, da ove različitosti žive ovdje. To je za nas važna gesta i poruka za naš Dan džamija i Dan Bedra. Hoćemo iz jednog malog mjesta, iz Bileće, da u svijet ode jedna takva poruka - istakao je muftija Dedović, uručivši Radenki tacnu, djelo rezbara iz Konjica

- Evo da se sjećate, kada budete pili kahvu sa nanom Fatom i nas, da smo došli u ramazanu ostavili vam sjećanje na ovaj dan. Nama je drago svaki put kada čujemo, koliko Vas nana Fata poštuje i hvali. Trebaju nam ovakvi primjeri i treba poticati i promovirati ovakve sitnice iz života. Važno je da mi pokazujemo da ovdje ima ljudskosti i suživota - naveo je muftija Dedović, poklonivši nani Fati knjigu kao uspomenu.

 Nana Fata kaže da je od obnove džmije i svog povratka svake godine uz ramazan palila kandilje na džamiji.

- Ove godine zbog vanrednih okolnosti, ove korone i mojih godina, ali i što sam bila malo bolesna, nisam mogla da palim kandilje, što mi je jako teško palo - priča nana Fata i dodaje da je onda zamolila komšinicu Radenku, iako ni njoj nije bilo svejedno, da to učini umjesto nje, što je ona sa radošću prihvatila.

- Ja kada sam se vratila ovdje prve komšinica mi je bila Radenkina svekrva. I došao je ramazan, pozvala sam je da zajedno ručamo taj dan da ne budem sama a ona je došla kao najrođeniji i ispunila mi želju. I evo vrijeme je pokazalo da su to nastavili Radenka i njen suprug - kaže nana Fata, a Radenka dodaje da su ona i suprug sa radošću prihvatili prijedlog nane Fate da pale kandilje.

- Mi sa nanonm Fatom zaista imamo divan odnos. Nana Fata me pitala da li bih ja koji dan palila kandilje umjesto nje, jer ona ne može. Ja sam Fati to učinila. Inače Bog je jedan. Svakog Bajrama mi dođemo kod nje, a ona nama dolazi za Božić, Vaskrs i Krsnu Slavu. Jer ipak smo mi prve komšije i treba da se pazimo, jer nema niko preči od komšije i u dobru i u zlu”, zaključila je Radenka, zahvalivši se muftji na poklonu, koji je zaista obadovao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.