REAKCIJE

Protest zbog najave održavanja mise u Sarajevu

To nema nikave veze sa Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom, a još manje sa katoličkom vjerom ili žrtvama komunističkog režima, kažu iz Udruženja

Misa predviđena 16. maja u Katedrali u Sarajevu. Arhiv

A. J. / Avaz.ba

11.5.2020

Energično protestiramo zbog najave održavanja mise vezano za događaje u Blajburgu, saopćili su iz Udruženja penzionera vojnih osiguraniga u FBiH.

- Radi se isključivo o jednostavnim vojnim radnjama kada su fašističke ustaške snage, suprotno naredbi savezničke komande, poslije kapitulacije fašističke Njemačke, odbile da se predaju i mučki napale oslobodioce i borce protiv fašizma te doživjeli poraz kao što uvijek u historiji mračne snage budu pobijeđene. To nema nikave veze sa Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom, a još manje sa katoličkom vjerom ili žrtvama komunističkog režima. Održavanje molitve za mrtve duše jeste domen crkve i religije. Međutim, povod, motiv i izbor mjesta i vremena gdje će se molitva održati je isključivo političko stanovište  u kojem crkveni dužnosnici, ne bi trebali biti umiješani - navodi se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruženja Rifat Tirak.

Između, ostalog, još ističu kako traže da pobijedi razum i mudrost i da se ova misa, ako mora, održi daleko, u mjestu boravka politike koja je tu misu i naručila.

- Zar je potrebno iskoristiti pandemiju koronavirusa da nezrela i mračna politika ponovo izazove nove podjele i nove svađe među ljudima na ovim prostorima- navode

Podsjećamo da je misa predviđena 16. maja u Katedrali u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.