AFERA "RESPIRATORI"

Vlada FBiH zadužila Pravobranilaštvo da preispita sporni ugovor između FUCZ i "Srebrene maline"

Mustafa Kadribegović zadužen da odgovori na sva pitanja koja su imali ministri i parlamentarci

Sa sjednice: Usvojeno niz zaključaka. Avaz

Piše: Avaz.ba

14.5.2020

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je jedanoglasno nekoliko zaključaka u vezi s javnim nabavkama u vrijeme pandemije koronavirusa, a posebno u vezi sa nabavkom spornih respiratora iz Kine.

Izvještaji o nabavkama svih institucija koji su stigli na Vladu FBiH, kao i onih iz Federalne uprave civilne zaštite, primljeni su k znanju. 

Konstatovano je da je sav materijal o nabavkama kojim je raspolagala Vlada predat Tužilaštvu BiH koje vodi istragu.  Informacija sa dokumentacijom o nabavkama bit će proslijeđena u oba doma Federalnog parlamenta, a materijali o javnim nabavkama bit će postavljeni i na web stranicu Federalne vlade. 

Vlada je zadužila Mustafu Kadribegovića, koji mijenja suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, da u pisanoj formi odgovori na sva pitanja koja su imali ministri danas na sjednici Vlade FBiH, kao i da u pisanoj formi odgovori na pitanja federalnih parlamentaraca.

Sav materijal o nabavkama kojim je raspolagala Vlada predat Tužilaštvu BiH. Avaz

U vezi s nabavkama na Vladi je konstantirano i to da je Vlada FBiH dala prethodne saglasnosti za nabavke Federalnom štabu civilne zaštite te da je Federalni štab donosio odluke o nabavkama, tačnije ovlastio Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši nabavke. 

Vlada je zadužila Federalno pravobranilaštvo da preispita sporni ugovor između Federalne uprave civilne zaštite i firme FH Srebrena malina o nabavci respiratora iz Kine, a u okviru toga i da preispita i mogućnost poništavanja ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.