NOVE MJERE

Hrvatski državljani s dvojnim državljanstvom za ulazak u BiH trebaju putovnicu

S druge strane, državljani BiH u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, što vrijedi i za građane EU

Novi režim i pravila na granicama. PIXSELL

S.K./Avaz.ba

19.5.2020

Hrvatski državljani, pa i oni s dvojnim hrvatskim i državljanstvom BiH, u našu zemlju po novome ulaze uz putovnicu iako je do nedavno za prelazak granice bila potrebna samo lična karta/osobna iskaznica. 

Tu je odluku donijelo  Vijeće ministara BiH, uz jednu iznimku: oni državljani RH koji prolaze kroz koridor kod Neuma i dalje putuju po starom režimu, odnosno samo uz osobnu iskaznicu.

Takvu promjenu režima zbog situacije sa zarazom koronavirusom potvrdili su i u hrvatskom MUP-u i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, odakle napominju da se mjere, koje bi se mogle ublažiti 1. juna odnose na sve građane EU i da su uvedene zbog strogih epidemioloških mjera koje ionako ograničavanju ulazak stranaca. 

S druge strane, državljani BiH u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, što vrijedi i za građane EU. 

O ograničenjima se danas oglasila i Vlada HNK, koja traži relaskiranje mjera pri prelasku bh granice. 

S današnjeg je koordinacijskog sastanka predstavnika Vlade i Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK upućen otvoreni poziv Federalnom Štabu civilne zaštite da se, na tragu evidentnoga poboljšanja ukupnog zdravstveno-epidemiološkog stanja u BiH, bez odgode donesu odluke o relaksiranju mjera kada je u pitanju prelazak državne granice, broj okupljanja ljudi, kao i odluku o odobrenju rada tržnih centara i svadbenih salona u zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.