ISTRAGA

FUCZ u odgovorima Parlamentu FBiH u vezi s nabavkom respiratora direktno potvrdio da je postupano nezakonito

FUCZ ponovo pribjegava bahatom načinu komuniciranja, kaže Prašović-Gadžo

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

19.5.2020

Faksimil odgovora FUCZ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Odgovori FUCZ na pitanja Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH - Avaz

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Mustafa Kadribegović jučer je do kraja radnog vremena dostavio odgovore na pitanja koja mu je uputila Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.  

Podsjećamo, na sjednici ove komisije, koja je održana 13. maja, izvještaj FUCZ-a ocijenjen je nedovoljnim, zbog čega je zatražena njegova dopuna, kao i smjena Fahrudina Solaka, koji je dan ranije suspendiran.

Kadribegović, koji je istovremeno imenovan, nije mogao dati odgovore te mu je dat novi rok da odgovori na pitanja u vezi s radom i javnim nabavkama u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH.

Odgovore koje je dostavila Federalna uprava civilne zaštite možete pogledati u galeriji. A za komentar smo pitali članicu ove komisije Sanelu Prašović-Gadžo.

Prašović-Gadžo: Nedopustivo, bahato i bezobrazno. Arhiv

- Uvidom u odgovore koje je Komisija za sigurnost dobila od FUCZ-a ja sam iskreno razočarana jer FUCZ ponovo pribjegava bahatom načinu komuniciranja. Oni nisu ponudili direktne i precizne odgovore koje smo tražili, već manipulativno i površno izbjegavaju suštinu – kazala nam je Prašović-Gadžo.

Dodala je da ovi odgovori predstavljaju potcjenjivanje Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH i svih građana.

- Primjerice, na naš direktan upit zašto FUCZ nije tražio ponude za nabavku medicinske opreme od firmi ovlaštenih za promet tom opremom, FUCZ je odgovorio da su zaprimali ponude. Dakle, oni potvrđuju direktno da nisu radili svoj posao kako treba. Ili, na pitanje ko je i na koji način uradio specifikaciju za respiratore, oni manipulativno mijenjaju srž pitanja i potom odgovaraju, “na osnovu zahtjeva Federalnog zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih ustanova” – kazala nam je Prašović-Gadžo.

Prema njenim riječima, to je nedopustivo, bahato i bezobrazno.

- Želim ovdje kazati da će Komisija za sigurnost imati svoj jasan i direktan odgovor na sjednici koja će se održati ove sedmice. Tražili smo i da nam na sjednicu dođu premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević jer želimo tačne i precizne odgovore. U odgovorima FUCZ-a stoji i da je jednu odluku umjesto ministrice Milićević potpisao načelnik Štaba. Komisija za sigurnost ima nadležnost i nikakva površnost i potcjenjivanje građana, Komisije, Parlamenta FBiH neće proći. Ovaj posao ćemo završiti u potpunosti jer se na upitan način trošio novac građana Federacije – zaključila je Prašović-Gadžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.