ZENICA

Kapetanović: Nije tačno da ne možemo ostvariti proizvodnju i prodaju

Samo jučer je 800 rješenja o prekidu rada upućeno u kovertama na kućnu adresu, a planirano je da se pošalje na 1.000 adresa, što je 42 posto

Sa današnje konferencije za medije. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

20.5.2020

Uprava kompanije donijela je dvije odluke o obustavi procesa proizvodnje i slanju radnika na privremeni prekid rada, 16. maja. Pandemija je iskorištena, da za vrijeme stajanja postrojenja koje se trebaju remontovati radi druga firma, a naši radnici su poslani kući do 27. septembra, kazao ie Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika, na konferenciji za medije povodom aktuelne situacije u “ArcelorMittalu” Zenica. 


Dolazili na posao

Ističe da su uputili dopis kompaniji i tražili da stave odluke van snage, ali do toga nije došlo.

- Kompanija je, navodno, donijela odluke jer je opala potražnja za našom robom. Sve vrijeme tokom pandemije radnici su dolazili na posao, radili sa tri maske, a sada kada se situacija smiruje, otvaraju se granice, dolazimo u situaciju da se naša postrojenja zatvaraju. Iza svega leži korona-zakon, žele subvencije - smatra Kapetanović.

Ističe da ne spori da treba dobiti subvencija, ali da ih je kompanija mogla dobiti i mimo spornih odluka.

- Nije tačno da u maju nemamo potražnju za našom robom i da ne možemo ostvariti proizvodnju i prodaju - izričit je on.

Od 19. maja radnici su krenuli na privremeni prekid rada, a samo jučer je 800 rješenja o prekidu rada upućeno u kovertama na kućnu adresu, a planirano je da se pošalje na 1.000 adresa, što je 42 posto.




Ništa dobro

- Pozivam radnike da ih ne potpisuju, neka ih preuzmu, a onda ulože rješenja. Dalje ćemo vidjeti šta činiti. Zbog pandemije ne možemo organizirati veći skup, ali se nadam da će se prirodna nesreća brzo završiti pa ćemo planirati naše proteste - poručio je Kapetanović, ističući da su radnici u ovoj kompaniji na četvrtim mjestu prioriteta. 

Obratili se medijima. D. Pašalić

- Pozivam radnike da ih ne potpisuju, neka ih preuzmu, a onda ulože rješenja. Dalje ćemo vidjeti šta činiti. Zbog pandemije ne možemo organizirati veći skup, ali se nadam da će se prirodna nesreća brzo završiti pa ćemo planirati naše proteste - poručio je Kapetanović, ističući da su radnici u ovoj kompaniji na četvrtim mjestu prioriteta. 

Ogorčen je na korona-zakon, koji, smatra, nikome od radnika nije donio ništa dobro, a ukoliko prođu njegove izmjene, pozvao je sve radnike u našoj zemlji da odmah spakiraju stvari i napuste BiH.


Šatorović: Povući sramne odluke

Selvedin Šatorović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, kaže da predsjedništvo Saveza potpuno podržava Sindikat “ArcelorMittala”.

- Poruke Uprave da je Sindikat odbio priču o smanjenu plaća menadžmentu, poručujem radnicima da ne nasjedaju na te priče. Sindikat će štitit sve plaće radnika. Podsjećam, istječe Kolektivni ugovor, 31. maja, pa je ovo pritisak i zbog toga. Još jednom pozivam kompaniju da povuku sramne odluke - kazao je Šatorović.

Ističe da je ovo scenarij koji nas sve čeka na nivou Federacije, te da su radnici prepušteni sami sebi.

Mujkanović: Apsolutna podrška Sindikatu

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, poručio je kako oni apsolutno podržavaju Sindikat “ArcelorMittala”.

- Svi su svjesni da ako ovakvo rješenje prođe u “ArcelorMittalu”, koje ima najjači Sindikat, onda se u manjim preduzećima i Sindikatima nemaju čemu nadati - kazao je Mujkanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.