SARAJEVO

Satler: Obećanje je ispunjeno, za BiH paket pomoći vrijedan više od 300 miliona eura

Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura, rekao Satler

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

22.5.2020

S uručenja opreme - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler (Johann Sattler) danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a koju je finansirala Unija.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u Švedskoj, a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Nakon primopredaje Satler je rekao da je sretan što je u prilici da ispuni dato obećanje.

- Za Bosnu i Hercegovinu je osiguran paket pomoći od više od 300 miliona eura, a od toga je sedam miliona eura direktno za nabavku medicinske opreme. Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura. Najvećim dijelom je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi, ali mogu da naglasim da je tu također visokotehnološka roba, dakle govorimo o rengen-uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti i za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji... Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka pandemije moći koristiti u zdravstvene svrhe – rekao je Satler.

Dodao je da su pripremili i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor u BiH.

- Ovo nam je pokazalo da su nedostaci svakako prisutni jednako kao i potrebe, a sredstva će se osigurati za kliničke centre u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i bolnicama širom BiH. To me dovodi i do druge faze aktivnosti, podsjećam da je prva faza fokusirana na spašavanje života i oprema ide u tom pravcu. Međutim drugi dio se tiče spašavanja radnih mjesta. Za to je potrebna odgovarajuća kooordinacija mjera na svim nivoima. Iz tog razloga sam pozvao na uspostavljanje radne grupe na socio-ekonomski odgovor i zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara BiH to i uradilo. Sada trebamo da vidimo i njeno konkretno djelovanje – rekao je Satler.

Na kraju Satler je napomenuo da građani BiH žele da vide približavanje Evropskoj uniji, žele da vide članstvo ove zemlje u EU.

- Upravo iz tog razloga želim da koristim priliku da pozdravim aprilsku inicijativu Predsjedništva BiH kojem je u utvrđen put za novi program reformi. Riječ je o jednom procesu koji je inkluzivan, a na čijem je čelu Predsjedništvo BiH, ali uključuje i druga tijela od Vijeća ministara zakonodavnih tijela i što je vrlo važno civilni sektor. Zato koristim priliku da pozovem svakoga da se uključi u ove aktivnosti. Dozvolite i da vam navedem vrlo konkretan primjer šta sa sobom donose Evroipske integracije. Među onih 14 ključnih prioriteta je i Zakon o javnim nabavkama. Mi smo u proteklim danima vidjeli koliko je skandala vezanih oko nabavki, a kažem to je jedan vrlo konkretan primjer poboljšanja koje dolazi iz proccesa evropskih integracija - kazao je Satler.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.