SREBRENICA

Zbog pandemije u pohodu samo 100 učesnika

Ove godine smo prinuđeni da „Marš mira 2020“ obilježimo simbolično, kaže Habibović

Ranijih godina bilo više od 7.000 učesnika. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

26.5.2020

Uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa ovogodišnji „Marš mira 2020“ od Nezuka do Potočara, u dužini od stotinu kilometara, bit će sveden na 100 učesnika. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Munir Habibović, predsjednik Pododbora.


Uskraćeno učešće

„Marš mira“ je, osim komemoracije i dženaze identificiranim  žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Ova manifestacija  prethodnih godina okupljala je više od 7.000 učesnika različite starosne dobi iz svih dijelova svijeta, koji su na ovaj način željeli odati poštu žrtvama genocida.


Habibović: Spisak učesnika. Avaz

Nažalost, kaže Habibović, ove godine zbog nastale situacije neće moći udovoljiti svim učesnicima koji su proteklih 15 godina redovno učestvovali u ovom velikom pohodu.

- Ove godine smo prinuđeni da „Marš mira 2020“ obilježimo simbolično s ograničenim brojem učesnika, a to će biti opet ograničen broj isključivo preživjelih učesnika puta smrtu u julu 1995. godine - pojasnio je Habibović.

Poštivanje naredbi

Kaže da je obaveza Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine da se poštuju sve naredbe nadležnih institucija. Spisak učesnika koji se budu prijavili na ovogodišnji, 16. po redu „Marš mira“ bit će objavljen na internetskoj i Facebook stranici ove manifestacije najkasnije do 1. jula.

Trodnevno pješačenje

„Marš mira“ je trodnevno pješačenje u znak sjećanja na nastradale Srebreničane kojim se želi spriječiti negiranje onoga što se desilo u julu 1995. godine. Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su proteklih petnaest godina prolazili maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Memorijalni centar Potočari.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.