IDEJE

Pridružite se radiokampanji KIC Prača: „Ako voliš rodni kraj ne bacaj smeće, ne zagađuj zavičaj“

Krajnje je vrijeme da shvatimo da smeće koje ostavljamo prirodi, zapravo ostavljamo sebi

Ekološka incijativa građana. Agencija

Avaz.ba

3.6.2020

I pored postavljenih oznaka o zabrani odlaganaj smeća, uz putne pravce Prača- Bare -Goražde i Prača -Orahovice –Ilovača, formiran je veliki broj manjih i većih divljih deponija nastalih bacanjem otpada od onih koji prolaze tim putnim pravcima, posjetilaca lokalnih izletišta i samih mještana. To su primjetili i članovi lokalnih lovačkih društava, udruženja planinara, ali i savjesni građni ovog područja čijom se ekološkom inicijativom došlo na ideju za pokretanje radiokampanje KIC „Prača“ pod nazivom „Ako voliš rodni kraj ne bacaj smeće, ne zagađuj zavičaj.“

Gomile plastičnih kesa, plastične i staklene boce svih vrsta i namjena, konzerve, upotrijebljena higijenska sredstva, odjeća, obuća, životinjske kosti “šareni” su podsjetnik da je naša svijest o očuvanju okoline u kojoj živimo u suštoj suprotnosti od ljepote čiste vode u rijekama i potocima, ali i ljepote šuma, proplanaka i livada.

Ekološka incijativa građana. Agencije

Radi podizanja svijesti javnosti, urađeni su radiodžinglovi koji će p,ored objava na web portalu radiopraca.ba i videoklipova na FB stranici Radija, u predstojećem periodu biti svakodnevno emitovani na frekvencijama 93,1 i 102,6 MHz. Osim toga, putem nove edukativne rubrike prijepodnevnog programa „Eko savjet za bolju eko svijest“, slušatelji će imati priliku svakog jutra čuti praktične savjete za sprječavanje ili smanjivanje nastanka otpada, zaštitu okoliša, kao i očuvanje prirodnih resursa.

Krajnje je vrijeme da shvatimo da smeće koje ostavljamo prirodi, zapravo ostavljamo sebi, a ako nastavimo nesavjesno postupatii sa otpadom, radi lošeg kvaliteta zraka život bez maske neće biti moguć.

Dodajemo da je ustupanjem prava na korištenje fotografija, kao i objavom promotivnih materijala na njihovim zvaničnim kanalima, kampanju Radija Prača do sada podržalo Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma – „AVANTUR“ sa svojim članovima, koje promoviše prirodne ljepote BiH.

I nezaboravimo:“Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka!”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.