UPOZORENJE

Stručnjaci: Građani, budite oprezni, pandemija nije prošla

Pandemiji se ne nazire kraj, kazao je Karamehić

Sve o proglašenju kraja pandemije. Avaz

Piše: Avaz.ba

3.6.2020

Iako su ukinute skoro sve uvedene mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, bh. stručnjaci su saglasni da još nema mjesta totalnom opuštanju. Prije više od dva mjeseca u našoj zemlji su se pojavili prvi slučajevi zaraze, a trenutno su u BiH, prema posljednjim podacima, registrirana 2.532 slučaja zaraze koronavirusom.

Stevanović: Država mora biti organiziranija. Avaz

Utvrđena pravila

Prim. dr. Dragan Stevanović, specijalista interne medicine, kazao je da nije moguće procijeniti kada je kraj pandemije.

- Mi smo proglasili kraj vanrednog stanja, ali to nikako ne znači da je pandemija u svijetu završena. Još ne znamo kako će izgledati drugi ili treći val, ali sigurno neće biti ovako dramatično. Sve zavisi od toga kakva će vakcina biti i hoće li virus mutirati - kazao je Stevanović.

Između ostalog, on navodi kako smo tokom pandemije zasigurno naučili da su preventivne mjere ključne u sprečavanju širenja virusa.

- Država treba biti organiziranija i da imamo pripremljen čitav set mjera. Ne trebamo paničiti, nego reagirati po već utvrđenim pravilima. Građani još moraju biti na oprezu jer pandemija nije prošla - istakao je Stevanović.

Karamehić: Čekaju se vakcina i specifični lijekovi. Avaz

Odgovor nauke

Ugledni prof. dr. Jasenko Karamehić istakao je kako će kraj pandemije biti onda kada nauka da pravi odgovor, a to su vakcina i specifični lijekovi.

- Toga nema i, prema tome, pandemiji se ne nazire kraj. Niti jedan sistem ne može zaustaviti život u nekoj državi. Virus je sada isto opasan kao što je i na početku bio. Sada je isto kao i na početku, jedina razlika je što građani moraju biti osviješteni - pojašnjava Karamehić, dodavši da se nije smjelo dopustiti ovoliko popuštanje mjera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.