UPOZORENJE Ugledni bh. ljekari o koronavirusu

Stručnjaci: Građani, budite oprezni, pandemija nije prošla

Pandemiji se ne nazire kraj, kazao je Karamehić

Avaz.ba

Sve o proglašenju kraja pandemije

Foto: Avaz


Iako su ukinute skoro sve uvedene mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, bh. stručnjaci su saglasni da još nema mjesta totalnom opuštanju. Prije više od dva mjeseca u našoj zemlji su se pojavili prvi slučajevi zaraze, a trenutno su u BiH, prema posljednjim podacima, registrirana 2.532 slučaja zaraze koronavirusom.

  • Stevanović: Država mora biti organiziranija

    Stevanović: Država mora biti organiziranija

    Foto: Avaz


Utvrđena pravila

Prim. dr. Dragan Stevanović, specijalista interne medicine, kazao je da nije moguće procijeniti kada je kraj pandemije.

- Mi smo proglasili kraj vanrednog stanja, ali to nikako ne znači da je pandemija u svijetu završena. Još ne znamo kako će izgledati drugi ili treći val, ali sigurno neće biti ovako dramatično. Sve zavisi od toga kakva će vakcina biti i hoće li virus mutirati - kazao je Stevanović.

Između ostalog, on navodi kako smo tokom pandemije zasigurno naučili da su preventivne mjere ključne u sprečavanju širenja virusa.

- Država treba biti organiziranija i da imamo pripremljen čitav set mjera. Ne trebamo paničiti, nego reagirati po već utvrđenim pravilima. Građani još moraju biti na oprezu jer pandemija nije prošla - istakao je Stevanović.

  • Karamehić: Čekaju se vakcina i specifični lijekovi

    Karamehić: Čekaju se vakcina i specifični lijekovi

    Foto: Avaz


Odgovor nauke

Ugledni prof. dr. Jasenko Karamehić istakao je kako će kraj pandemije biti onda kada nauka da pravi odgovor, a to su vakcina i specifični lijekovi.

- Toga nema i, prema tome, pandemiji se ne nazire kraj. Niti jedan sistem ne može zaustaviti život u nekoj državi. Virus je sada isto opasan kao što je i na početku bio. Sada je isto kao i na početku, jedina razlika je što građani moraju biti osviješteni - pojašnjava Karamehić, dodavši da se nije smjelo dopustiti ovoliko popuštanje mjera.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na