SARAJEVO Potvrđeno za "Avaz" iz UIO BiH

Fikret Hodžić platio dug za PDV, tražio da mu se oproste zatezne kamate

„FH Srebrena malina“ tražila otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata

E. Halimić / Avaz.ba

Fikret Hodžić platio PDV za respiratore

Foto: Arhiv


Kompanija „FH Srebrena malina“ danas je uplatila iznos od 452.475 KM duga za PDV, potvrdio je za „Avaz“ Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.  

Podsjećamo, radi se o dugu po osnovu PDV-a, koji je ova kompanija prijavila kao obavezu za uplatu u aprilskoj PDV prijavi.

- Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik „FH Srebrena malina“ ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude koji iznosi 5 posto osnovnog duga, kao i zatezna zakonska kamata koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja uplate obaveze. Iz tog razloga, na današnji dan ukupna obaveza ovog poreskog obveznika iznosi 473.956 KM, a kako je obveznik danas uplatio iznos od 452.475 KM, na kartici obveznika i dalje ostaje obaveza za uplatu 21.481 KM, što znači da je obveznik i dalje u dugu u UIO – pojasnio je Kovačević.

  • Preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aeroodromu Sarajevo

    Preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aeroodromu Sarajevo

    Foto: Arhiv


Dodao je da je 21. maja 2020. godine Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje zaprimila molbu kompanije „FH Srebrena malina“ kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata. U toj molbi navodi da je uredno prijavila i pokušala uplatiti obaveze po osnovu PDV-a, u iznosu od 452.475 KM, ali da zbog rješenja Suda BiH broj: S1 2 K 035494 20 Krn 2 od 8. maja 2020. godine, kojim su blokirani računi i privremeno obustavljeno izvršenje svih finansijskih transakcija, uplata obaveze po osnovu PDV-a nije realizovana u zakonskom roku – istakao je Kovačević.

- U skladu sa važećim zakonskim propisima UIO ne može udovoljiti takvom zahtjevu iz razloga što trenutno ne postoje nikakve olakšice niti izmjene postojećih zakonskih propisa, pomoću kojih bi se obustavio obračun zatezne kamate i naknadnog tereta prinude, odnosno period prinudne naplate, koji je posljedica podnošenja prijave samooporezivanja bez plaćanja ili kašnjenja u plaćanju obaveza po osnovu prijave samooporezivanja – pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aeroodromu Sarajevo.

- Carinski postupak uvoza u BiH ovih 20 respiratora još uvijek nije okončan, a respiratori će moći ući u carinsko područje onog trenutka kada se uplate uvozne dažbine – rekao je Kovačević.

NA VRH

Podijeli članak na