OTKRIVAMO "Avaz" u posjedu dokumentacije i iskaza datog u SIPA-i

Šta je Fadil Novalić ispričao tužiocima Tužilaštva BiH!?

Nikome nije jasno kako je osumnjičeni Novalić poslao mobitel u Austriju preko zatvorenih granica

M. Aščić / Avaz.ba
04.06.2020 19:54

Novalić: Neuvjerljive izjave

Foto: Arhiv

Tužilaštvo BiH uputilo je jučer žalbu Sudu BiH u predmetu „Respiratori“, a povodom odbijanja prijedloga za jednomjesečni pritvor osumnjičenima Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku. Ova trojka je osumnjičena za aferu nabavke 100 respiratora iz Kine za BiH u iznosu od 10,5 miliona KM. 

Novo vještačenje

Tužilaštvo osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage.

Sud BiH je, podsjećamo, odbio prijedlog Tužilaštva za pritvor i odredio osumnjičenima mjere zabrane. O žalbi Tužilaštva BiH odlučuje tročlano Vijeće Suda BiH.

Uporedo s tim i dalje traje užurbana istraga Tužilaštva BiH u ovom predmetu. Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo je izdalo još jednu naredbu o vještačenju uvezenih respiratora, jer je vještak Ismet Suljević samo dao stručno mišljenje.

Osim toga, otkrivamo šta je premijer Novalić izjavio na ispitivanju u SIPA-i 28. maja, noć prije nego što je uhapšen.

  • Faksimil dokaza Tužilaštva i izjava Novalića data u SIPA-i
    Faksimil dokaza Tužilaštva i izjava Novalića data u SIPA-i Foto: Avaz

Novalić je na poseban upit tužioca potvrdio da je službenicima SIPA-e predao mobilni telefon koji nije koristio u vrijeme izvršenja opisanih krivičnih djela, kao ni u vrijeme opisanih komunikacija s učesnicima Viber grupe.

On je rekao da je mobilni aparat koji je koristio u Viber grupi „u to vrijeme već otišao u Austriju, došao je novi i mijenjam rabljeni za rabljeni i to radim svaki mjesec“. No, nikome nije jasno, pa ni tužiocima, kako je Novalić u jeku najveće pandemije, kada su granice bila zatvorene, poslao mobitel iz BiH u Austriju i preko koga!?

Brisao podatke

Ali na poseban upit tužioca je li u vrijeme tih komunikacija koristio taj telefon i je li brisao podatke s telefona, odgovorio je:

- Nisam to uradio, niti mi je bilo ko dao te upute, nego ja dajem upute i ne daju se meni i ne takve i oni nisu u tome učestvovali.

Šta je utvrđeno

- Prilikom pretresa pokretnih stvari, odnosno mobilnog telefona i SIM kartice, utvrđeno je da je deinstalirao Viber aplikaciju 17. maja, što je utvrdila stručna osoba. Ovakvim ponašanjem svjesno je onemogućio utvrđivanje sadržaja prethodno ostvarenih komunikacija s drugim osumnjičenim i neposrednim svjedocima - stoji u dokumentima Tužilaštva BiH.

Komentari

NA VRH