UKC TUZLA

Pooštravanje mjera: Obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu

U protekla 24 sata potvrđeno je 17 novih pozitivnih slučajeva

Tuzla: Pooštrene mjere. A. Bajrić

Avaz.ba

8.6.2020

Zbog pogoršanja epidemološke situacije u Tuzlanskom kantonu uzrkovane koronavirusom Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu na kojoj je usvojen niz zaključaka. 

U protekla 24 sata u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 17 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, a od toga su dva vezana za Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Naime, riječ je o jednom ljekaru iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju te pacijentu koji je sinoć primljen u Kliniku za interne bolesti zbog infarkta. 

Prilikom prijema ovaj pacijent je testiran na koronavirus, a njegov nalaz je bio pozitivan. 

Zbog toga, ali i pogoršanja epidemiološkog stanja, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i dalje će na koronavirus morati biti testirani svi pacijenti koji se primaju na hospitalizaciju. To znači da će svi građani kojima je potreban bolnički tretman uz redovnu trijažu biti testirani i na ovaj virus.

17 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus. A. Bajrić

Zzaraženi ljekar trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji, a testiranju su podvrgnute i sve kolege sa kojima je bio u kontaktu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK naložio je menadžmentu UKC-a Tuzla da zbog pojave pozitivnih slučajeva u ovoj ustanovi zadrži trenutni nivo aktivnosti na 30 posto. 

Također, Štab je naložio svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, bez obzira na oblik vlasništva, da pacijente predviđene za operativne zahvate obavezno testiraju PCR metodom tokom preoperativne pripreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.