HOBIJI

Drinski splavovi stigli su do svih kontinenata

Baveći se brodomodelarstvom, bježi od svakodnevnog stresa

Alenovi splavovi prepoznati kao originalni suveniri. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

12.6.2020

Brodomodelarstvo je hobi zahvaljujući kojem Alen Selimović pobjegne od stresa koji nosi svakodnevni posao u medijima, ali i ljubav koju nosi još iz djetinjstva, kada je često boravio u Trogiru kod sestre i zeta. U porodici Guina, kod pokojnog Marina Guine, poznatog hrvatskog brodomodelara, ovaj Goraždanin napravio je prve brodove. Neke od njih čuva i danas. 


Zahtjevne makete

- Bilo mi je zanimljivo gledati kako od komada drveta nastaje brod sa svim svojim dijelovima, do detalja. Počeo sam s jednostavnijim, potom sam pravio zahtjevnije makete brodova, a najteže mi je bilo naučiti kako se prave skalice, odnosno merdevine od konopa, kako bismo to mi u Bosni rekli. Danas je puno lakše biti brodomodelar jer se mogu kupiti gotovi dijelovi i vi ih sklapate, ali ovo je ručni rad, pažljivo se izrađuju pramac, krma, jarboli i jedra, topovi, sidro i drugi dijelovi - kaže Selimović.  

Razmišljajući o tome na koji način da promovira grad u kojem je rođen i u kojem živi s porodicom, a s obzirom na to da Goražde nema svoju luku i flotu, kule ni ćuprije, od drveta je izradio drinski splav.

Selimović: Danas je lakše raditi. Avaz

Simbol Drine iz vremena dok je slobodno tekla danas se povremeno može vidjeti samo na dijelu njenog vodotoka od Ustikoline do Goražda. Alenovi splavovi ubrzo su prepoznati kao originalni goraždanski suveniri i stigli do brojnih destinacija u svijetu.

Brojne delegacije

- Splavovi su stigli do svih kontinenata, jer su poklanjani brojnim delegacijama tokom njihovih posjeta Goraždu. Jedan je dobio i Bil Klinton (Bill Clinton) kada je dolazio u Srebrenicu, a drinski splav poklonjen je i bivšem predsjedniku Libije, rahmetli Muameru Gadafiju, premijeru Malezije Mahatiru Muhamedu, predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću... Sjećam se da su i Anđelina Đoli (Angelina Jolie) i Bred Pit (Brad Pitt) iz Goražda ponijeli jedan primjerak - dodaje Selimović. 


Želi napraviti izložbu

Neki od Selimovićevih radova. Avaz

Želja ovog brodomodelara, dugogodišnjeg uposlenika RTV BPK Goražde, jeste da izložbe svojih radova napravi u Trogiru i Goraždu. Osim kulturnog povezivanja dva grada, bio bi to i protest protiv planova da na Drini budu izgrađene nove hidroelektrane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.