SAOPĆENJE Traže novi konkurs

SDP: Predložena komisija za vrijednosne papire je neustavna

Milan Dunović, za ljubav predsjednika stranke, prihvatio da potpiše neustavnu i nezakonitu odluku

Avaz.ba
12.06.2020 10:01

SDP: Nećemo pristati na pritiske

Foto: Avaz

Klub delegata Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Domu naroda PFBiH reagiralo je povodom, kako su naveli, stalnih javnih i potpuno pogrešnih pritisaka  u vezi sa blokadomKomisije za vrijednosne papire FBiH. Tom prilikom su naveli žele ustavnu, zakonsku i stručnu komisiju za vrijednosne papire, a ne političko-trgovačku, kakvu je "predložilo rukovodstvo FBiH".  

- Povodom stalnih javnih i potpuno pogrešnih pritisaka zainteresovanih strana na Dom naroda, umjesto na rukovodstvo FBiH vezano za usvajanje komisije za vrijednosne papire dužni smo radi javnosti saopštiti određene činjenice.  Problem imenovanja komisije nije u Domu naroda PFBiH, nego u rukovodstvu FBiH, koje je po političkom nalogu, a ne zakonskoj i stručnoj evaluaciji pristiglih prijava kandidata, dostavilo neustavnu i nezakonitu odluku - stoji u saopćenju. 

Odluka je, kako navode, sama po sebi neustavna jer ne poštuje ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda, a pri tome je i nezakonita, jer predloženi kandidati ne ispunjavaju formalne uslove definisane članom 7. Zakona o komisiji za vrijednosne papire.

Za ljubav predsjednika

Naglasili su i da je sama odluka i formalno nepotpuna, jer se "uz imena kandidata očigledno svjesno nije navodila ni stručna sprema, niti su delegati imali pravo uvida u prateću dokumentaciju kako bi se mogli uvjeriti da je ispoštovan član 7".  

- Nažalost, sve činjenice su ukazivale kako se radi o duboko politički kompromitovanom postupku gdje predsjednik i zamjenici predsjednika FBiH nisu provodili profesionalan postupak po zakonu nego su isključivo 'uhljebljivali' kadrove po nalogu svojih lidera.  Posebno želimo istaknuti da se radi o jednoj od najvažnijih komisija u finansijskom sistemu koja po članu 11. i članu 12. zakona ima toliko "snažna" ovlaštenja da je neprihvatljivo da se u istoj vrši kadroviranje šefova kabineta, predsjednika općinskih vijeća tj. duboko politički involviranih osoba, što je protivno članu 7. stav 3. i 7. Zakona ili da u Komisiji prednost imaju bivši direktori zatvora nad profesionalcima, koji su 10 godina i više uposleni na berzi i u finansijskom sektoru - stoji u saopćenju. 

Posebno je, kako stoji u saopćenju "problematično da je potpredsjednik FBiH Milan Dunović, za ljubav predsjednika stranke, prihvatio da potpiše neustavnu i nezakonitu odluku direktno na štetu naroda ispred kojeg je izabran, što pokazuje da je nedostojan za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi". 

U međuvremenu se potvrdilo da je notorna neistina kako na konkursu nije bilo kandidata iz reda srpskog naroda, što je direktni pokušaj obmane od strane Milana Dunovića delegata na sjednici Doma naroda, samo kako bi zadovoljio kadrovske apetite svog predsjednika - saopćili su. 

Nesmetan rad komisije

Zbog vremenskog odmaka (više godina traje konkursna procedura) i činjenica da odgovarajući dokumenti imaju ograničeno trajanje (konkretno uvjerenja), SDP BiH je prije pet mjeseci predložio da se raspiše novi konkurs, međutim "od tada rukovodstvo FBiH trguje nestručnim imenima između stranaka vladajuće većine".

- Jasno je da konkurs mora biti ponovljen u skladu sa zakonom i proveden profesionalno, a ne trgovačko-politički, kao što je slučaj sa ovim zadnjim. Ovlaštenja koje komisija ima članom 11. i 12., te način njihovog izvršenja propisan članom 13. ukazuje da se radi o jednoj od najvažnijih komisija u sistemu FBiH, čija politička kompromitacija i nestručnost može imati nesagledive posljedice na finansijski sistem i tržište kapitala.

Aktuelno rukovodstvo FBiH je adresa svih budućih saopštenja dušebrižnika za nesmetan rad ove komisije, jer je direktno odgovorno za stanje anarhije koju imamo i danas u krnjoj komisiji, jer su svojim neprofesionalnim, neodgovornim i sluganskim ponašanjem kompletan proces kontaminirali, nepovratno potrošili vrijeme i za to moraju odgovarati.

Na kraju zaključujemo kako Klub delegata SDP BiH u Domu naroda neće nikada pristati na bilo kakve pritiske, od koga god oni dolazili, da glasa za neustavnu, nezakonitu i trgovačku odluku koja će Komisiju predati u ruke političke korupcije raznoraznim mešetarima, umjesto stručnim ljudima kako zakon propisuje - naveli su iz SDP-A BiH. 

Komentari

NA VRH