ODRŽANO 11 SJEDNICA

Komisija za vrijednosne papire za tri mjeseca riješila 300 predmeta

Komisija je riješila polovinu zaostalih predmeta, sve u cilju olakšavanja učesnicima na tržištu kapitala da ostvaruju svoje interese i posluju bez zastoja, navedeno je u saopćenju

Na sjednicama razmatrane 443 tačke dnevnog reda. Arhiv

A. Č.

29.12.2021

Komisija za vrijednosne papire je od prve konstituirajuće sjednice održane 7. oktobra održala 11 sjednica na kojima su razmatrane 443 tačke dnevnog reda.

Kako je navedeno, riješeno je skoro 300 predmeta koji su dostavljeni na postupanje u periodu tokom kojeg prošli saziv komisije nije funkcionirao zbog nedostatka kvoruma.

- Komisija je riješila polovinu zaostalih predmeta, sve u cilju olakšavanja učesnicima na tržištu kapitala da ostvaruju svoje interese i posluju bez zastoja. Od posebnog značaja za tržište kapitala je odobravanje odluka o povećanju kapitala. S tim u vezi, zahvaljujući postupanju komisije uspješno je okončano povećanje kapitala kod šest osiguravajućih društava zbog čega nije u pitanje doveden kontinuitet njihovog poslovanja - saopćeno je.

Kapital je povećan i kod četiri banke koje posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok su dionička društva, upisana u Registar emitenata kod komisije, emitovala vrijednosne papire čija vrijednost iznosi skoro 141 milion KM.

- Komisija razmatra i novopristigle zahtjeve učesnika na tržištu i drugih stranaka. U okviru svojih ostalih aktivnosti, komisija aktivno radi na jačanju odnosa s ostalim institucijama tržišta kapitala, a naročito s Registrom vrijednosnih papira u FBiH i Sarajevskom berzom vrijednosnih papira, kao i predstavnicima učesnika na tržištu vrijednosnih papira - navedno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.