HERCEGOVINA

Mostar će u oktobru dobiti svoju prvu „zelenu“ zgradu

Učenici UWC-a kreirali rješenje za energetsku efikasnost i ekološku održivost

Zelena Zgrada se itvara u oktobru. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.6.2020

Rezidencija „Šantić“, drugi takav objekt u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC), namijenjen za smještaj učenika i osoblja, u završnoj je fazi. Službeno otvorenje ovog objekta čija je vrijednost 1,2 miliona KM ,kako nam je potvrdila Adla Velagić-Ćurić, portparol Koledža, planirano je za oktobar ove godine. 

Tako će nova rezidencija za učenike Koledža koji dolaze, trenutno, iz 30 zemalja svijeta, a koja se nalazi u Šantićevoj ulici, po kojoj je dobila ime, imati 13 soba za učenike, garsonjere za osoblje koje se brine o učenicima, zajedničke prostorije i prostoriju za učenje, kao i veliki multimedijalni prostor.


Zelena zgrada u Mostaru. M. Smajkić

U Koledžu su posebno ponosni na činjenicu što će rezidencija „Šantić“ biti prva „zelena“ zgrada u najvećem gradu na Neretvi.

-UWC Mostar je dobitnik ovogodišnje “Zayed Sustainability Prize” nagrade koja se od 2008. godine dodjeljuje za izvanredna rješenja u polju pet različitih kategorija, zdravlje, hrana, energija, voda i globalne srednje škole. Učenici mostarskog koledža su ponudili najbolje rješenje u kategoriji globalnih srednjih škola s prijedlogom konstrukcije prve zgrade u Mostaru, a radi se , dakle, o rezidenciji „Šantić“, koja će biti energetski efikasna i ekološki održiva. Zgrada će , imati i solarne panele, tehnologiju uštede vode i posebne izolacije-pojasnila nam je Velagić-Ćurić.



Zelena zgrada u Mostaru. M. Smajkić

Također, istaknula je da će zgrada biti osposobljena i za održavanje radionica i različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, što će ujedno doprinijeti i misiji škole u BiH i doprinosu razvoja postkonfliktnog društva.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar UWC pokreta. 

- U 14 godina rada u BiH, sa učenicima iz skoro 90 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, ali i inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u Mostaru i šire. Po završetku obrazovanja, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na univerzitetima širom svijeta-kazala nam je Velagić-Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.