SREBRENICA

Članovi pododbora „Marš mira 2020“ obišli stazu od Nezuka do Potočara

I ove godine će biti obavljena posjeta svim podrinjskim stratištima i lokacijama masovnih grobnica

Klanjanjem džuma-namaza u musali memorijalnog kompleksa počela je realizacija programa. Avaz

Piše: N. Smajlović / Avaz.ba

15.6.2020

Iako je do obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN u julu 1995. godine ostalo nešto više od dvadesetak dana, uprkos mjerama zbog pandemije, pripreme za komemoraciju 11. jula u Potočarima u završnoj su fazi.

Klanjanjem džuma-namaza u musali memorijalnog kompleksa počela je realizacija programa ovogodišnje manifestacije, koji je za zbog koronavirusa skraćen za nekoliko sadržaja, ali će sigurno i ove godine biti obavljena posjeta svim podrinjskim stratištima i lokacijama masovnih grobnica.    

Svih trinaest podobora Organizacionog odbora (OO) svoje zadatke izvršavaju po planu, a u Memorijalnom centru  zavaršavaju se posljednji poslovi na uređenju kompleksa i drugih površina.


Radnici „Zvornikputeva“ u kanal postavljaju odvodne betonske cijevi. Avaz

Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, osiguralo je sredstva za izgradnju još jedne saobraćajne trake, duž memorijalnog kompleksa, u dužini oko 500 metara, koja će služiti za kretanje pješaka, tokom komemoracije.

Radnici „Zvornikputeva“ u kanal postavljaju odvodne betonske cijevi, zatim slijedi nasipanje i asfaltiranje pješačke staze, široke tri metra. Radovi na ovim poslovima trebaju biti završeni  sedam dana prije komemoracije 11. jula.

Članovi pododbora „Marš mira 2020“ obišli su stazu od Nezuka do Potočara i već su angažovali mehanizaciju i radnu snagu na uklanjanju odrona, visokog i niskog rastinja na dijelu trase.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.