SAZNAJEMO Nikada nije došla saglasnost Vlade Federacije

Država koči infrastrukturne projekte: Blokirane milijarde maraka za autoput

Vlada FBiH nikada nije dala saglasnost za objavljivanje tendera za izgradnju autoputa prema Hercegovini u iznosu od 600 miliona eura

M. Aščić / Avaz.ba

Autoput se gradi uglavnom iz vlastitih sredstava

Foto: Avaz


Vlast u BiH trenutno je blokirala gotovo 1,8 milijardi maraka za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, saznaje „Dnevni avaz“.

Nema podrške

Radi se o već odobrenim sredstvima međunarodnih partnera za gradnju više dionica autoputa, ali, umjesto pomoći države, na pomolu je svojevrsna blokada.

Ovu informaciju potvrdili su nam iz „Autocesta FBiH“.

Samo u Parlamentu BiH blokirano je 300 miliona eura (600 miliona KM), koje je lani odobrio EBRD za izgradnju više dionica, ali ugovori nikada nisu odobreni, a sredstva ne mogu biti operativna.

  • Zašto Vlada ne da saglasnost

    Zašto Vlada ne da saglasnost

    Foto: Avaz


Isto važi i za projekte prema Hercegovini u vrijednosti od 600 miliona eura (1,2 milijarde KM). Radi se o sredstvima za gradnju tunela Prenj i dionice od Ovčara do Mostara.

„Autoceste FBiH“ zatražile su prije dva mjeseca saglasnost od Vlade FBiH za raspisivanje međunarodnog tendera za izvođača radova za ovu dionicu, ali nikada nisu dobile povratnu informaciju.

Novac osiguran

Bez saglasnosti Vlade ova dionica, koja će skratiti put do mora za 18 kilometara, sada je na čekanju iako je novac već davno osiguran putem međunarodnih kreditora.

Ova blokada razlog je zašto „Autoceste“ 36 kilometara autoputa grade uglavnom iz vlastitih sredstava. Trenutno je aktivno osam gradilišta.

Čekaju se ugovori od 700 miliona KM

„Autoceste FBiH” u ovoj godini trebale bi dodijeliti ugovore u vrijednosti od oko 700 miliona KM.

To su ugovori za dionice Poprikuse – Nemila i Tarčin - ulaz u tunel Ivan. Ovi ugovori trebali su biti potpisani prije dva mjeseca, a za dionice tunel Kvanj – Buna i Nemila - Vranduk najesen.

NA VRH

Podijeli članak na