SASTANCI

Dodatne javne konsultacije o nacrtu akcionog plana za reformu javne uprave

Ohrabruje pismo podške koje smo dobili, rekao Ćuzulan

Održane online konsultacije. Screenshot

Avaz.ba / Fena

16.6.2020

Ured koordinatora za reformu javne uprave u saradnji sa koordinatorima za RJU iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH održao je danas online dodatne javne konsultacije s predstavnicima civilnog društva o nacrtu akcionog plana za reformu javne uprave.

Državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan zahvalio je predstavnicima civilnog društva na njihovoj zainteresovanosti da učestvuju u procesu reforme javne uprave, naročito zbog činjenice da su "mnogi nezainteresovani za ovaj proces".

- Ohrabruje pismo koje su potpisali šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori Švedske, Nizozemske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške te predstavnici Svjetske banke i UNDP-a. U pismu se ističe snažna podrška, uključujući i finansijsku, nastavku reforme javne uprave u BiH te traži od domaćih vlasti da podrže ovaj proces. Ovo uključuje, između ostalog, usvajanje Strateškog plana i Akcionog plana za njegovu provedbu - istakao je državni koordinator.

Za provedbu Akcionog plana za reformu javne uprave bit će potrebno 61 milion KM.


Javne konsultacije o nacrtu akcionog plana otvorene su do 19. juna. Screenshot

Najviše komentara i diskusije predstavnici civilnog društva otvorili su u domenu sukoba interesa, Zakona o javnim nabavkama u BiH te omogućavanja građanima da učestvuju u ranim konsultacijama tokom pripreme određenih zakonskih akata i javnih politika.

Učešće na ovom događaju uzeli su predstavnici "Transparency Internationala" BiH, Saveza općina i gradova RS, Vanjskopolitičke inicijative, Privredne komore RS, Fondacije za socijalno uključivanje BiH, Udruženja građana Zašto ne, Centra za politike i upravljanja i "Transworka".

Pored PAR koordinatora i stručnih savjetnika za reformu javne uprave u Uredu koordinatora za reformu javne uprave na sastanku su učestvovali predstavnici Delagacije Evropske unije u BiH, tima tehničke podrške projekta "Support to Public Administration Reform in Bosnia and Hercegovina" te predstavnik njemačkog GIZ-a.

Javne konsultacije o nacrtu akcionog plana otvorene su do 19. juna, a komentari se isključivo dostavljaju preko platforme e-konsultacije Ministarstva pravde BiH, saopćeno je Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.