EKSKLUZIVNO Gari Cappelli pojasnio kada će biti donesena odluka

Ministar turizma Hrvatske za "Avaz": Kada će državljani BiH moći na more

Donesen je jedan načelan stav, a onda ćemo bilateralno, onako kako procijeni svako za svakoga, dogovarati se šta dalje

M. Aščić / Avaz.ba

Cappelli: Čekamo stav EU

Foto: Agencije


Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli rekao je danas u razgovoru za "Dnevni avaz" da od stava Evropske unije generalno zavisi kada će biti otvorena granica Hrvatske za građane Bosne i Hercegovine.

Cappelli je za "Avaz" pojasnio da se mora, naravno, pratiti i epidemiološka situacija.

- Tijekom ove sedmice ćemo na razini Evropske unije raspravljati za treće zemlje. Donesen je jedan načelan stav, a onda ćemo bilateralno, onako kako procijeni svako za svakoga, dogovarati se šta dalje, naravno, zavisno od epidemiološke situacije. Mi se možemo složiti ili ne sa stavom EU, a onda nakon toga procijeniti da li je epidemiološka situacija takva da možemo krenuti s otvaranjem granica s Bosnom i Hercegovinom ili nekom drugom zemljom izvan EU - rekao nam je Cappelli.

  • Cappelli: Ide dogovor

    Cappelli: Ide dogovor

    Foto: Agencije


Početkom mjeseca stranim državljanima, što važi i za državljane BiH, dozvoljen je ulazak u Hrvatsku ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja. 

- Državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak. U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu - kažu iz MUP-a Hrvatske.

NA VRH

Podijeli članak na