PROCESI

Sutra nastavak suđenja Mektiću, Tužilaštvo opet traži mjere zabrane

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija

Mektić: Sutra opet mora na Sud. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

17.6.2020

U Sudu BiH sutra će saslušanjem prvog svjedoka biti nastavljeno suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH u Vijeću ministara BiH.

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo. 

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

U optužnice se navodi da je Mektić nezakonito isplatio 124.940 maraka firmi iz Rijeke za nabavku vatrogasne opreme.


Mektić: Kupio pogrešnu opremu. Avaz

Kako je rečeno, radi se o projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, a koje je finansirala Evropska unija u BiH.

U optužnici je navedeno da je, suprotno stvarnim potrebama vatrogasaca, Mektić 5. maja 2017. donio odluku o pokretanju javne nabavke za pribavljanje vatrogasne opreme, iako javna nabavka nije bila ni planirana u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Također, utvrđeno je da je Mektić nabavio zaštitne kacige za industriju umjesto za vatrogastvo, megafone je po komadu platio 200 KM, te uopće nije kupio vatrogasne čizme, iako su bile potrebne.

Između ostalog, nabavio je vatrogasnu opremu metlice, koje se ne koriste već 30 godina.

U Sudu će sutra biti razmatrane mjere zabrane, koje je ponovo predložilo Tužilaštvo za optužene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.