OTKRIVAMO Uoči sastanka lidera SDA i HDZ-a BiH donosimo detalje

Dogovoren model B „22+13“ prema kojem će se birati vijećnici u Gradsko vijeće Mostara

Detalji sporazuma su se, saznajemo, „brusili“ sinoć u kasnim večernjim satima

M. Smajkić / Avaz.ba

Konačno dogovor

Foto: Avaz


Lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović danas će potpisivanjem sporazuma u zgradi Vlade FBiH u Mostaru označiti postizanje konačnog dogovora o održavanju izbora u tom gradu. 

Dvojica predsjednika će u prisustvu ambasadora SAD-a u BiH, Erika Nelson (Erica Nelson) te specijalnog predstavnika Evropske unije, Johana Satlera (Johann Sattler) potpisati dokument kojim se definiraju izborna pravila za Mostar, odnosno, izmijenjeni Statut Grada. 

Tokom dosadašnjeg pregovaračkog procesa koji se u Sarajevu odvijao pod okriljem Međunarodne zajednice u igri su bila oba modela po kojem će se birati vijećnici u Gradsko vijeće Mostara, a koji su bili, podsjetimo, usaglašeni tokom 2018.godine tokom pregovora predstavnika devet političkih stranaka.

No, kako saznajemo iz više izvora bliskih pregovaračima u dokumentu koji će danas biti potpisan politički akteri SDA i HDZ BiH su se opredijelili za model B.

Prema tom modelu iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Iz uvjetno rečeno većinskih hrvatskih područja bira se 13 vijećnika, a devet iz područja s bošnjačkom većinom. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno, sa Gradske liste.

  • Konačno dogovor

    Konačno dogovor

    Foto: Avaz


Do sada je, podsjetimo, u Gradsko vijeće Mostara birano 35 vijećnika i to 18 iz šest gradskih područja, po tri iz svakog i 17 sa gradske liste sa područja cijelog grada.

Taj model osporili su hrvatski delegati u Parlamentu BiH na Ustavnom sudu BiH, jer glas svakog građanina ne vrijedi isto. Ustavni sud BiH osporio je izbor 18 vijećnika iz šest izbornih područja, ali ne i gradsku listu od 17 vijećnika.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, to je tokom pregovaračkog procesa ostalo nepromijenjeno te se u Gradsko vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri te jedan iz reda ostalih.

S druge strane, u javnosti se iznosilo da su prema izmijenjenom Statutu Mostara koji su usaglasili SDA i HDZ pojačane ovlasti predsjednika Gradskog vijeća čiji potpis mora biti biti na svim nalozima za plaćanje iznad dva miliona maraka.

Međutim, kako saznajemo, u Statutu su, u odnosu na dosadašnje stanje uvedene dodatne garancije koje se odnose na suspendovanje odluka gradonačelnika do zauzimanja stava na Vijeću.

Također, novost je da će biti definiran supotpis za sve transakcije iz budžeta. Supotpisnik bi bio načelnik odjela za finansije.

Detalji sporazuma su se, saznajemo, „brusili“ sinoć u kasnim večernjim satima.

Više o temi Bakir Izetbegović

IMA LI KONAČNOG RJEŠENJA
Hoće li Izetbegović i Čović potpisati sporazum o Mostaru
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na