REAKCIJE

Nikšić: Ne vjerujem da će Mehmedagić za sedam dana dostaviti diplomu

U zakonu stoji da direktor, zamjenik direktora i glavni inpektor moraju da imaju visoku stručnu spremu, rekao Nikšić

Nermin Nikšić. OSA

Piše: E. Trako

17.6.2020

Predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić kazao je nakon današnje sjednice da su u radu učestvovali svi članovi Komisije.

-    Usvojili smo izjašnjavanje Zajedničke komisije na upit Tužilaštva kad su u pitanju stvari koje su tamo navedene, da li je Komisija imala diplomu, da li je dostavljen podatak da diploma nije validna i da li je direktor izvještavao sekretara o tome. To je usvojeno i bit će upućeno Tužilaštvu. Usvojena su četiri zaključka, a jedan je da direktor u sedam dana dostavi diplomu na uvid – kazao je Nikšić.

U drugim zaključcima Komisija tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imena kandidata za pozicije direktora, zamjenika direktora i glavnog inpektora OSA-e, kako bi Komisija obavila raspravu o tome jer je istekao mandat aktuelnom rukovostvu Agencije.

Zatraženo je i mišljenje da li direktor ispunjava uvjete jer je Tužilaštvo izvijestilo da je diploma direktora Mehmedagića poništena što je objavljeno u Službenom glasniku RS.

- I zadnji zaključak je da Komisija traži od Tužilastva da ispita navode da li je direktor prekršio odredbe Zakona OSA-i, odnosno članove koji regulišu zabranu rada u interesu bilo koje partije – pojasnio je Nikšić.   

Na pitanje novinara da li se Mehmedagić oglašavao, Nikšić je rekao da nije te da je samo kazao da ima dopis Tužilaštva prema kome on nije stranka u postupku odnosno da se protiv njega ne vodi postupak.


Nikšić je rekao da ne očekuje da će Mehmedagić dostaviti diplomu u roku od sedam dana.

- Neki članovi Komisije su smatrali da ne trebaju dalje da rade dok se to ne desi. Ja smatram da treba da rješavamo druge stvari koje su pred nama pri čemu niko ne moze amnestirati bilo kakvu zloupotrebu – rekao je Nikšić.

Pojasnio je da Komisija daje svoje mišljenje, ali ono ne obavezuje Vijeće ministara šta će odlučiti.

-    Stav većine članova Komisije je da Komsija ima pravo, na osnovu Zakona o radu OSA-e, i dužna je da vodi i nadzire zakonitost rada OSA-e. U zakonu o OSA-i stoji da direktor, zamjenik direktora i glavni inpektor moraju da imaju visoku stručnu spremu – rekao je Nikšić.

Na pitanje novinara koju ocjenu bio dao za rad OSA-e. Kazao je da je to nešto o čemu će se raspravljati u narednom periodu.

- Imam niz predstavki i pritužbi od ljudi iz i izvan Službe o radu OSA-e ali ćemo o tome o tom-potom – rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.