TUŽNA GODIŠNJICA

Sjećanje na ubijene civile Dobrinje

PRrije 25 godina s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata koja je pogodila zgradu škole

Zločin počinjen kod Osnovne škole “Skender Kulenović”. Pres-služba KS

A. J. / Avaz.ba

18.6.2020

Dopredsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i Smiljana Viteškić, te zastupnica Samra Ćosović-Hajdarević položile su danas cvijeće na mjesto masakra koji je, prije 25 godina, počinjen kod Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Tog dana, oko 11.40 sati, s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata koja je pogodila zgradu škole i, tom prilikom, usmrtila sedam stanovnika Dobrinje, dok su čekali u redu za vodu. Teže i lakše je ranjeno još 12 naših sugrađana.

Ubijeni su: Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Nura Lončar, Safet Lončar, Sulejman Mehmedović i Bahrija Sijerčić.


Odata počast ubijenima. Pres-služba KS

Sa ovog mjesta, i ove godine, poslata je poruka da se žrtve, kao i sve patnje civila u opkoljenom Sarajevu nikada ne smiju zaboraviti.

- O tome moramo stalno govoriti, ali i podsjećati na planski i sistematizovani zločin kakav je počinjen u Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije. Stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem, samo u Sarajevu, agresorska vojska usmrtila je oko 12.000 naših sugrađana. Više od  1.600 ubijenih su bili djeca. To ćemo uvijek isticati - kazala je Kristić.



Položeno cvijeće. Pres-služba KS

Ovo spomen-obilježje trajno će podsjećati, ali i upozoravati na sve strahote agresije. Na njemu su upisana i imena đaka ove škole Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, koji su također ubijeni na Dobrinji u tom periodu, njih dvojica od ukupno 1.600 ubijene djece Sarajeva. To se ne smije zaboraviti, poručeno je ovom prilikom.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i članovi porodica ubijenih stanovnika Dobrinje, predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, MZ Dobrinja - B, Unije civilnih žrtava rata KS te nastavnici i učenici OŠ “Skender Kulenović”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.